Đerlek o vakcini i studentskom strahu od steriliteta

Društvo 26. mar. 202110:02
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek poručio je danas studentima da vakcina protiv korone ne dovodi do steriliteta, povodom informacija da kod nekih visokoškolaca postoji takav strah.

Naprotiv, kako je rekao za TV Prva, vakcina pomaže i štiti, tako da je pozvao studente da se vakcinišu.

„Kovid izaziva post virusni sindrom, to je multisisetemska bolest koja napada ceo organizam i srce, pluća i reproduktivne ograne“, rekao je Djerlek, navodeći da infekcije mogu da dovedu do usporenja spermatizoida ali i da se reproduktivni organi i spermatogoneza regenerišu.

On je rekao da razume studente kod kojih postoji zabrinutost da će im vakcina prouzrokovati sterilitet, ali je poručio da vakcina spašava od oboljevanja pa i tako nešto sprečava.

„Pozivam takve studente da promene svoje mišljenje i slušaju svoje profesore“, naglasio je Đerlek, naglasivši važnost vakcinisanja.

Đerlek je naveo da se operativni plan vakcinisanja sprovodi, ali da može da bude nekih odlaganja, ako u tom času nema vakcina za koje se gradjanin opredeli.

„Idemo kako smo na početku zamislili, a to su rizične grupe“, rekao je Đerlek, koji je naveo i da je pojava britanskog soja korona virusa „pokazala svoju brutalnost“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar