Branko Ružić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić obišao je u četvrtak Studentsku polikliniku i tom prilikom pohvalio vakcinaciju studenata, te ocenio da ona protiče perfektno. Ministar je zadovoljan, ali da li isto mišljenje deli i javnost? Sudeći prema anketama, stavovima studenata i brojevima koji su jedino merilo, deluje da je stanje daleko od perfektnog, a atmosfera nepoverenja u vakcine prisutna je i kod budućih akademaca.

Masovna imunizacija studenata najavljena je od 22. marta u studentskim domovima i poliklinikama, kako bi se akademcima vakcinacija učinila dostupnijom, te je još jednom naglašeno da je važno da proširi imunizacija građana. Ministar Ružić pozvao je studente da to učine u svojim studentskim domovima, te naglasio da je država tu da vakcinu učini dostupnijom.

Ministar je ovo izjavio u nedelju, a u ponedeljak njegove želje realnost je oštro demantovala. U Beogradu vakcinacija je započela u Studenjaku, ali nije se odazvao veliki broj studenata, a situacija je bila još gora u „Karaburmi“ gde niko i nije vakcinisan jer je prema rečima zaposlenih tada u toku tek bila prijava za imunizaciju.

Dakle prvog dana vakcinisan je prilično skroman broj studenata, a situacija se do četvrtka neznatno popravila. U Kragujevcu situacija je bila poražavajuća s obzirom na to da  se u Studentsku polikliniku prva dva dana prijavilo ukupno nula studenata. Iz Doma zdravlja pretpostavljaju da je problem u vezi sa vakcinom AstraZeneka, o kojoj se nedeljama polemisalo i protiv koje je vođena negativna kampanja.

Nakon početnog razočaranja, situacija se nešto popravila u četvrtak kada je vakcinisam veći broj studenata u Beogradu, ali to ne menja utisak da su studenti mahom protiv vakcine. To nije subjektivni stav, u pitanju su cifre koje se zvanično iznose. Prema rečima direktorke Studentske poliklinike Marije Obradović samo 20 odsto studenata je navelo u anketama da želi da se vakciniše, a da se do sada vakcinisalo nešto više od 1.000 studenata. Ako uzmemo u obzir da Beogradski univerzitet ima oko 100.000 studenata, procenat vakcinisanih akademaca iznosi samo 1 odsto. Rezultati su poražavajući, a perfekcija je samo san koji ćemo pokušati da dostignemo u danima koji su pred nama.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Da bi san postao java, odnosno da bi studenti počeli da veruju i koriste vakcinu, neophodno je promeniti narativ. Nedovoljna je kampanja na RTS koja pre liči na predizborni spot nego kampanju za imunizaciju građana. Građanima i studentima nisu potrebne priče o tome koliko smo uspešni i da li smo perfektni, potrebno je menjati narativ o vakcini. Ne smemo dozvoliti da najmlađi i najperspektivniji među nama postanu tvrđava koja širi tezu o nevakcinisanju.

Za sada, to nije slučaj a njihova nezainteresovanost za vakcinaciju ekvivalentna je negiranju vakcine kao sredstvu borbe protiv virusa.

Potrebno je utrošiti mnogo više energije, resursa i kampanje kako bi se promenio narativ o borbi protiv virusa. Pomenutih 1 odsto studenata nije ni približno dovoljno da bismo se rešili pandemije. Zapravo to je i sramota za inteligenciju i ljude koji će biti ključni donosioci odluka u godinama koje su pred nama. Za sada stvarno ne možemo i ne smemo gledati realnost ružičastim naočarima, jer ona takva nije. Potrebno je mladima približiti vakcinaciju i ceo proces vezan oko nje. A za pobedničke izjave biće vremena.

Daleko, je ovo od perfektnog.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare