Foto: Arhiva/Nova.rs

Vakcinacija studenata protiv koronavirusa nije krenula kako je očekivano. Od ponedeljka studenti mogu da se prijavljuju za imunizaciju i to vakcinom AstraZeneka, a utisak posle tri dana je razočaravajući. Redova i gužvi nema, tek po neki student dođe u Polikliniku ili ambulantu, a situacija je nešto bolja od četvrtka kada je omogućena imunizacija i Fajzer vakcinom. Razgovarali smo sa studentima o tome šta je razlog slabog odziva njihovih kolega, te da li je razlog tome negativna kampanja protiv vakcine AstraZeneka ili generalno nepoverenje prema ovom načinu borbe protiv epidemije.

Studenti visokoškolskih ustanova u Srbiji od ponedeljka mogu da se prijavljuju za vakcinaciju protiv koronavirusa. Akademcima je na raspolaganju vakcina AstraZeneka, koja se zadnjih nedelja često pojavljuje u medijima kao vakcina koja proizvodi neželjene reakcije. Mnoge zemlje povukle su je iz upotrebe, pa je nakon dodatnih istraživanja vratile na svoje tržište. Bez obzira na to, deluje da studenti nisu poverljivi prema samoj vakcini, te da je negativna kampanja uticala na studente širom Srbije.

Odziv studenata za sada je poražavajući, s obzirom na to da je broj studenata koji se odlučuju na ovakav potez minimalan. Ministar prosvete Branko Ružić najavio je da će u četvrtak posetiti Studentsku polikliniku, gde možda i ne zatekne akademce.

Razgovarali smo sa studentima koji su vakcinisani, a jedan od njih upravo je to uradio osporavanom vakcinom AstraZeneka. Stavovi naših sagovornika su da bi studenti trebalo da se vakcinišu, te da je to jedini način kako bi se pandemija okončala. Strah od vakcine AstraZeneka vezuju za negativnu kampanju na nivou celog sveta, što nije izuzelo ni Srbiju. Poručuju da razloga za strah nema i pozivaju ostale studente da slede njihov primer.

Student Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu Nikola Ilić rekao je portal Nova.rs da se pre nekoliko dana vakcinisao upravo AstraZenekom, te da se oseća odlično.

„Primio sam vakcinu AstraZeneka, nakon što sam se informisao o tome da li je sve u redu sa njom. Kada sam pročitao da su svi naučnici i zdravstveni radnici u svetu rekli da je efikasna, te da ne proizvodi štetna dejstva, odlučio sam da se vakcinišem. Stava sam da ako imamo priliku da se vakcinišemo treba da učinimo to što pre, a ne da biramo kojom ćemo“, rekao je Nikola za naš portal.

On je dodao da je čuo da je upravo ova vakcina na lošem glasu, ali da je sam odlučio da istraži o čemu se radi.

„Nakon negativnih komentara istražio sam i video da su sve zemlje koje su povukle vratile u upotrebu. Najveći svetski zvaničnici su je primili, među njima i Boris Džonson na primer, pa samim tim verujem da je ona delotvorna“, nastavio je Ilić.

Nikola je poručio da je razlog manje zainteresovanosti mladih mišljenje da njih virus neće „napasti“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Mi smo mladi i smatramo da nema neke potrebe da se vakcinišemo. Razlozi zašto studenti imaju manje poverenja u ovu vakcinu jesu lažne vesti, generalno nepoverenje u imunizaciju na ovaj način i ono sa početka, da smo mladi i da ćemo to pregurati bez vakcine“, zaključio je Ilić.

Studentkinja Dunja Ranković rekla je da se vakcinisala kineskom vakcinom „Sinofarm“, te da se oseća odlično nakon nje.

„Bilo mi je svejedno kojom ću se se vakcinom imunizovati jer verujem naučnicima koji su se studiozno bavili istraživanjem i koji su život posvetili nauci. Naravno da više verujem njima nego ljudima koji šire neistine na društvenim mrežama“, kazala je za Nova.rs Dunja. Ranković je naglasila da je vakcinacija od starta imala negativnu kampanju, ali da je u tome prednjačila pomenuta AstraZeneka.

„Što se tiče ove vakcine prvi put sam čula da je zabranjena kada je Evropska komisija donela odluku da je zabrani na nivou Evropske unije, a čitala sam i da potencijalno dovodi do zgrušavanja krvi. U mom okruženju dosta ljudi se vakcinisalo njome i odlično su odreagovali“, nastavila je studentkinja.

Ranković je zaključila da veruje da je razlog negativnih ocena delom i proizvod agresivne kampanje koja se vodila na Internetu, te da je potrebno da studenti i građani veruju struci.

„Vakcinacija je jedini način da cirkulacija virusa prestane, te da se život vrati u normalnu. Pozivam sve studente i građane da učine isto kao i ja, te da ne veruju lažnim vestima i medijskim i internet spekulacijama“, jasna je bila Ranković.

Studenti će i u narednim danima moći da se prijavljuju za vakcinaciju, a od danas moguće da se imunizacija vrši i Fajzer vakcinom. Nadamo se da će što više studenata krenuti ka svojim poliklinikama i ambulantama kako se cirkulacija virusa smanjila, a oni u potpunosti vratili svojim redovnim aktivnostima.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar