Osnovna skola Laza Kostic matura probna matura
Probni test iz matematike Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Nova školska godina trebalo bi da počne redovno u svim školama u Srbiji 1. septembra. Časovi će trajati 45 minuta, a odeljenja se neće deliti, već će sva deca zajedno sesti u klupe.

Nakon toga pratiće se epidemiološka situacija po obrazovnim ustanovama, a škole će se, zavisno od broja zaražene dece, razvrstavati u tri zone – zelenu, narandžastu i crvenu – po principu semafora.

Tako će škola koja bude u zelenoj zoni raditi uobičajeno, a ona koja je u narandžastom pojasu nastavu će držati kombinovano – jedan dan časovi će biti u školi, a jedan dan kod kuće. Škola koja se nađe u crvenoj zoni u potpunosti će preći na onlajn nastavu. Zone će se određivati prema procentima zaraženih đaka – pa će, okvirno, u zelenoj zoni biti škola koja ima manje od pet odsto zaraženih, u narandžastoj ona koja ima između 5 i 10 odsto inficirane dece, dok će u crveni pojas ući škola koja pređe dvocifren broj zaraženih učenika.

PROČITAJTE JOŠ:

„Zadnju reč imaće Krizni štab. Moguće je da će biti unete promene u ovaj predlog, pa će svi detalji biti poznati tek nakon rasprave na sednici ovog tela. Nakon što bude doneta konačna odluka, Ministarstvo će školama proslediti uputstvo o organizaciji nastave. Uglavnom, sve će biti poznato najkasnije do kraja nedelje“, navodi sagovornik Novosti.

Inače, kako bi ovaj sistem funkcionisao, direktori će biti u obavezi da svakog utorka obaveste školsku upravu o broju zaražene dece, da bi se znalo u kojoj zoni se nalazi konkretna obrazovna ustanova.

O načinu nastave odlučivaće škole, na osnovu toga u kojoj se zoni nalaze, što znači da je odlučivanje decentralizovano.

Inače, jedna od novina od 1. septembra, odnosi se i na kombinovani model nastave, pa tako više neće biti moguće da deca idu jednu nedelju na nastavu, a jednu da časove prate od kuće, već će se menjati na dnevnom nivou – jedan dan idu u školu, a sledeći će sedeti ispred televizor, što je važilo tokom prošle školske godine za srednjoškolce.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (40)