Foto: Printscreen/YouTube/RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal

Rizik od neželjenih pojava kod vakcine je hiljadu puta manji od rizika da umrete u slučaju da se razbolite, ističe za Nova.rs poznati epidemiolog Radmilo Petrović.

Petrović kaže da je za njega razumljiva žurba da se dođe do vakcine.

„Bitno je da se vakcina što pre pojavi, da se spasu ljudski životi, pogotovo zdravstvenih radnika, koji su najviše ugroženi i najviše umorni od svega ovoga“, priča on za Nova.rs.

Kako kaže, oprašta Rusima ako su u toj žurbi možda preskočili neku fazu ispitivanja, a koja neće mnogo uticati na kvalitet vakcine.

„To je prva vakcina koja je napravljena i dok ne prođe još određeni broj meseci i godina nećemo znati da li će stvarati neke nus pojave stvarati“, objašnjava Petrović i dodaje:

„To bi se dogodilo i da je za mesec, dva, tri vakcina kasnije registrovana, i da je u pitanju vakcina sa Oksforda, ili bilo koja druga.“

Povezane vesti:

Naglašava da je željena pojava nakon vakcinacije stvaranje imuniteta.

„U kom procentu će se imunitet stvoriti, koliko će on da traje, to niko ne može da zna. To ćemo tek kasnije znati“, tvrdi epidemiolog.

Na pitanje, ako su neki koraci preskočeni, šta nam garantuje bezbednost vakcine, kaže da se vakcine već dva veka prave tako da, iako dođe do nekih neželjenih dejstava, to jedan od sto, hiljadu ili milion slučajeva.

„A ako se sretnete sa koronavirusom imate dva odsto šanse da umrete. Prema tome, rizik od neželjenih pojava kod vakcine je sto do hiljadu puta manji nego u slučaju da se razbolite“, tvrdi Petrović.

Na pitanje da li smatra da li bi vakcina trebalo da bude obavezna ili ne, kaže da o tome ne bi trebalo diskutovati.

„Biće više ljudi koji će trčati da prime vakcinu, nego što će vakcina biti, tako da pitanje obaveznosti vakcinacije neće biti značajno“, zaključuje Petrović.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je pre dva dana da je Rusija registrovala prvu vakcinu protiv koronavirusa, dodajući da ju je i jedna od njegovih ćerki već primila.

Na to je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da sa radošću prima vest, ali da je pitanje da li će Srbija koristiti tu vakcinu – pitanje za stručne timove.

Član Komisije za registraciju lekova u okviru Agencije za lekove i medicinska sredstva prof. dr Miroslav Savić, rekao je juče za Nova.rs da ako je neka vakcina registrovana u stranoj zemlji, to ne znači da će nužno biti registrovana i u Srbiji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)