Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Više stotina Novosađana, stanara Novog naselja, protestovalo je danas zbog Plana detaljne regulacije ovog dela grada, kojim se predviđa gradnja više garaža u stambenim blokovima.

Na skupu pod nazivom „Novonaseljska čajanka“ građani su zahtevali od gradske vlasti da odustanu od izgradnji garaža koje bi im se, praktično, zidale nadomak domova, a čija gradnja bi uništila i zelenilo.

Takođe, na pomenutoj lokaciji se već nalazi slobodna parking zona, dok bi se parkiranje u garažama naplaćivalo.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

„Mi ne želimo graže ne zato što nemamo automobile, ali urbanisti nam ne nude alternative, već najavljuju izgradnje novih stambenih blokova i govore “mi znamo da već sada nedostaje 600 parking mesta, ali on ii dalje planiraju gradnju stanova. Ja imam troje dece i sve ću dati da ne nikne garaža ispod mog prozora gde neće moći da priđu ni vatrogasna vozila. Moramo sačuvati ovaj grad i ovo mesto za zdravo i bezbedno odrastanje naše dece“ rekla je Marija Prijić Sladić, aktivistkinja sa današnjeg skupa.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

„Naše primedbe su upućene na izgradnju garaže na tri nivoa na postojećem, još uvek neopterećenom, parkingu na uglu Bulevara kneza Miloša i Jovana Dučića. Ovaj parking  ima tridesetak višedecenijskih platana koji, između ostalog, štite i od aerozagađenja. Građani su zabrinuti i zbog ukopavanja većine navedenih garaža jer one mogu da ugroze statiku okolnih zgrada.. Ove garaže  ne obezbeđuju dovoljno  parking mesta, već ih samo naplaćuju. Stanari su platili komunalno uređenje blokova prilikom isplate stanova i grad je dužan da im to obezbedi“  objašnjavaju stanari Novog naselja.

Pored transparenata i dečijih crteža koji su pozivali na očuvanje zelenila, na današnjem skupu su se mogao videti i transparent sa citatima pesme preminulog Đorđa Balaševića „Čuvaj mi, Bože, Novi Sad od svega što ga spopalo… Čuvaj mi barem ovo sad dok i to nije propalo“ .

Nakon skupa, građani su nastavili protest šetnjom do novih blokova uz Bulevar Bate Brkića gde su planirane poluukopane naplative garaže umesto očekivanih besplatnih parking, a potom je završen „Čajankom“ u dvorištu između Anđe Ranković 11 i Živka Radovanovića 3.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare