Foto: Zeleno naselje

Neformalna grupa “Za zeleno Novo naselje” organizuje sutra u Novom Sadu protest za očuvanje humanih uslova stanovanja, zaštitu i unapređenje zelenila, a zbog najave izgradnje naplativih garaža u ovom delu grada.

Protest, kako su saopštili organizatori, počinje u 11 sati na parkingu „Pod platanima“ na uglu Bulevara Jovana Dučića i Kneza Miloša, gde su, kako tvrde, nadležni predložili da se ucrta garaža na tri nivoa iako je ovaj parking još uvek neopterećen i obiluje drvećem.

Planiramo je zatim da se protest nastavi do blokova u Ulici Bate Brkića „gde su predviđene poluukopane garaže“.

Protest se, prema najavi organizatora, završava čajankom i zabavom za decu u dvorištu između ulica Živka Radovanovića i Anđe Ranković.

Foto: Zeleno naselje

Iz ove neformalne grupe podsećaju da su „povodom Nacrta plana detaljne regulacije za Novo naselje urbanisti naveli da u novim blokovima oko ulice Bate Brkića trenutno nedostaje oko 600 parking mesta, ali da taj problem neće rešavati izgradnjom većih objekata ili površina za parkiranje  sa druge strane ulice“.

„Tražimo da urbanisti isprave propust koji su napravili prilikom planiranja novih blokova oko Ulice Bate Brkića jer će broj parking mesta biti mizeran u odnosu na potrebe, čak i ako se izgrade male naplative garaže u blokovima. Ovaj problem mora hitno da se reši jer su zbog nedostatka parkinga ugrožene sve zelene površine, pa čak  i dečja igrališta i sportski tereni. Smatramo da novi blokovi moraju da se planiraju u skladu sa realnim potrebama stanovnika, a to je humano izbalansiran odnos stambenog prostora i zelenih površina, unapred proračunat kapacitet parking prostora, kao i da završene, samoodržive urbane celine, ne mogu da se menjaju na štetu  njegovih korisnika“ poručuju iz neformalne grupe „Za zeleno Novo naselje“.

Podsećaju da je u toku online potpisivanje peticije putem linka  https://www.peticije.online/za_zeleno_novo_naselje, koja će moći da se potpiše i na samom protestu.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar