Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Aleksandar Jovanović Ćuta je u razgovoru za Nova.rs otkrio detalje protesta koji su širom Srbije zakazani za subotu.

„Biće mnogo veća blokada ove subote. Građani su se već organizovali sami po svojim mestima. Ne postoji neko ko će upravljati tim blokadama. Danas ćemo izaći sa planom kako će izgledati blokada Beograda. Biće ljudi koji će ići kolima, ali ima i onih koji nemaju kola, pa će oni doći peške. Sad, sve zavisi da li će on poslati batinaše. Oni koji ne idu kolima će verovatno ići na Gazelu“.

Podsetimo, ekološki protesti i blokade saobraćajnica biće organizovani u subotu u 14 časova.

Jedan od organizatora Marko Oljača najavio je da će blokade biti održane u najmanje 30 gradova i naselja širom Srbije. Konačan spisak biti utvrđen u petak ili u subotu pre podne.

Kako je precizirao, aktivisti su potvrdili da će proteste i blokade organizovati Novi Pazar, Nova Varoš, Kikinda, Novi Sad, Požega, Niš, Beograd, Veliko Gradište, Loznica, Smederevo, Užice, Prijepolje, Požarevac, Sremska Mitrovica, Toplica, Boljevac, Valjevo, Gornji Milanovac, Jagodina, Lazarevac, Kostolac, Leskovac, Subotica, Kraljevo, Šabac, Kula i Kragujevac.

Predviđena je i blokada Zrenjaniskog puta i Ibarske magistrale na tri mesta, dodao je Oljača i naglasio da su organizatori najavili miran protest, uz apel policiji da tokom blokada „čuva javni red i mir i ne dopusti incidente, kao tokom blokade u Šapcu, kada policija nije intervenisala“.

Bonus video: Narodne patrole na autoputu