Aleksandar Jovanović Ćuta Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Protest pod sloganom "Ekološki ustanak" trebalo bi da se desi 10. aprila u 13 sati ispred Skupštine Srbije, ako ne bude drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije. Jedan od organizatora i vođa pokreta "Odbranimo reke Stare planine", Aleksandar Jovanović Ćuta, u izjavi za Nova.rs, kaže da se očekuje i dolazak aktivista iz regiona.

Ćuta za naš portal navodi i glavne zahteve ovog protesta, a obuhvaćeno je sve – od mini hidroelektrana, preko očuvanja Košutnjaka i Makiša, do projekta Rio Tinto.

„Tražimo brisanje svih malih hidroelektrana na celoj teritoriji Srbije. Novim Prostornim planom i novim Zakonom o energenici, koji je pred usvajanjem i najavljuje ga resorna ministraka Zorana Mihajlović,  predviđeno je brisanje malih hidroelektrana iz zaštićenih područja. Nema zaštićenih i nezaštićenih područja, nema zaštićenih i nezaštićenih reka“, jasan je i konkretan Ćuta.

Na protestu će, ako korona dozvoli njegovo održavanje, biti istaknuti i ekološki problemi glavnog grada.

„Zahtev je i stavljanje van snage svih planskih akata kada je u pitanju gradnja na vodoizvorištu Makiš, jer ćemo ostati bez vode. Isto važi i za gradnju na Košutnjaku, jer ćemo ostati bez pluća“, objašnjava naš sagovornik.

Čuta kao zahtev izdvaja i savremene tehnologije za prečišćavanje vazduha. To bi, smatra on, trebalo da obezbede svi najveći zagađivači.

„To što Kinezi ne rade sebi, neće raditi ni nama. Ne mogu da nam truju decu. Kako su radili kod sebe, u Kini, tako neka urade i kod nas“, kategoričan je Ćuta.

On dodaje i da će sa protesta biti zatraženo i skidanje oznake tajnosti sa svih sporazuma i ugovora, kada je u pitanju projekat „Jadar“ Rio Tinto.

„Da vidimo šta je tu po zakonu, a šta nije“, zaključuje Ćuta.

Podsećamo, organizacija protesta sledi nakon više apela i poziva upućenih Vladi da se razgovara i rešavaju brojni ekološki prpblemi. Ćuta tvrdi da na te apele niko nije reagovao i da je zbog toga „Ekološki ustanak“ jedini odgovor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare