Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Svi rokovi su već probijeni. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sada ima još nedelju dana da postupi po zakonu i poništi dozvolu za izgradnju mini hidroelektrane u Rakiti. U suprotnom sledi protest, prvo u Beogradu", poručuje jedan od vođa pokreta Odbranimo reke Stare planine, Aleksandar Jovanović Ćuta.

Pokret Odbranimo reke stare planine sredinom avgusta organizovao je veliku akciju u kojoj su oštećene i onesposobljene cevi za mini-hidroelektranu na Rakitskoj reci. U Rakitu je tada došlo više stotina aktivista iz svih krajeva Srbije. Oni su rukama, krampovima, motikama i brusilicama branili reku i „nasrtali“ na cevi.

„Ako investitor (Goran Belić) ili bilo ko drugi pomisli da reparira i zakrpi cevi koje smo mu izbušili, s idejom da gurne Rakitsku reku u cevi, mi ćemo to fizički sprečiti. To treba da im bude jasno“, upozorava Ćuta.

On tvrdi da je svaki dokument u vezi sa izdavanjem građevinske dozvole za mini-hidroelektranu u Rakiti zapravo kršenje zakona.

„Mi smo 12. decembra pozvani u Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, to je bilo prvi put nakon tri godine upornog odbijanja da razgovaraju s nama. Oni su pokrenuli postupak da obore tu dozvolu. To je trajalo do juna kada mi se lično državna sekretarka Aleksandra Damjanović javila i rekla da su oni poništili tu dozvolu i da će mi ona sve to poslati na mejl i postaviti na svoj sajt. Evo, od juna pa do danas ona se ne javlja. Nešto se desilo“, objašnjava Jovanović.

On navodi da investitor za izgradnju mini-hidroelektrane sad namerava i da se prikači i na elektro-mrežu, što je, ocenjuje naš sagovornik, nedopustivo.

„Oni se nalaze pred odlukom – ili će poštovati zakon ili će svi odgovarati, a svakako će odgovarati za kriminal koji su učinili svi oni koji su izdali tu građevinsku dozvolu i ne postupaju po zakonu“, kaže Ćuta.

Naš sagovornik podseća da i Ministarstvo za zaštitu životne sredine ćuti povodom rešenja o uklanjanju cevi iz Rakitske reke.

„Oni su ti koji treba da sprovedu to rešenje koje su doneli i da daju nalog lokalnim vlastima u Babušnici da ga sprovede. Svi ćute i beže od Rakite kao đavo od krsta“, primećuje Ćuta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare