Meštani u Rakiti uklanjaju cevi iz reke Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pokret Odbranimo reke stare planine je letos, uz podršku aktivista, onesposobio cevi za rad mini hidrocentrale "Zvonce", koja je pretnja Rakitskoj reci. Više stotina ljudi je tog 15. avgusta došlo u Rakitu i rukama, krampovima, bušlicama oštetilo cevi koje je postavio investitor. Jedan od vođa pokreta Odbranimo reke stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta upozorava da je reka ponovo ugrožena i da joj preti povratak u cevi. Najavljuje i novo okupljanje u Rakiti.

„Elektroprivreda Srbije planira da ovih dana investitoru Goranu Beliću uredno izda dozvolu za priključenje mini hidroelektrane Zvonce na elektromrežu. Iz proverenih izvora stigla je informacija da Goran Belić do kraja marta mora da pusti u u pogon svoju elektranu zbog obaveza prema banci od koje je dobio kredit za sahranu Rakitske reke. To znači da će u međuvremenu pokušati da popravi oštećene cevi da bi nakon toga Rakitsku reku gurnuo u cev“, kaže Jovanović za naš portal.

Ćuta se poziva na zvanične odluke koje investitora sprečavaju da nastavi sa izgradnjom.

„Odbranimo reke stare planine poziva Irenu Vujović da hitno i bez odlaganja sprovede Rešenja Ministarstva za zaštitu životne sredine o uklanjanju cevi korita Rakitske reke, jer će u suprotnom snositi sve posledice za ono što će se desiti u Rakiti. Odbranimo Reke stare planine poziva sve građane da budu spremni za ponovno okupljanje u Rakit“, poručuje Ćuta. 

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Mi po bilo koju cenu nećemo dozvoliti da Rakitska reka nestane u cevima“, upozorava naš sagovornik.

Bonus video: 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar