Foto: Printscreen

Korisnici MTS mreže večeras su dobili SMS poruku uznemirujuće sadržine kojom su upozoreni da ostanu kod kuće.

„Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molim vas da ostanete kod kuće“, navodi se u poruci koja je potpisana sa Krzini štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid 19.

Iz Mobilne telefonije Srbije nam je potvrđeno da je reč o generičkoj poruci kojom je Krizni štab Covid 19 informisao građane o trenutnoj situaciji u Srbiji.

Ranije danas direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović je izgovorio gotovo identičnu rečenicu poput one u SMS poruci.

„Ako nastavimo ovako bliži nam se scenario Italije i Španije. Olako smo shvatili opasnost“, istakao je Stevanović i dodao da ako se ovako nastavi ne postoji zdravstveni sistem koji će moći da kompenzuje toliki broj obolelih.

Ostaje nejasno da li je Stevanovićeva izjava uvod u uvođenje zabrane kretanja u trajanju od 24 časa ili najava o povećanju broja žrtava koronavirusa, a ni uznemirijuća poruka koju građani dobili takođe ne daje odgovor na ovo pitanje.

U Srbiji je do sad 23 ljudi preminulo od posledica izazvanih koronavirusom, ukupno je zaraženo 900 ljudi, dok je sedam osoba preminulo u poslednja 24 časa.

U Italiji, koja se sa koronavirusom bori već nedeljama veruju da će se ovih dana dostići pik krize koja je odnela preko 10 hiljada života.

U Španiji je registrovano 85.000 zaraženih, a preminulo je 7.340 ljudi, pa je u ovoj zemlji broj obolelih i umrlih viši nego u Kini. U ovoj zemlji uveden je policijski čas.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da postoji mogućnost da u Srbiji dođe do potpune zabrane kretanja na 14 dana, ali nije dao dodatne detalje o tome kako će funkcionisati život ukoliko dođe do uvođenja ove mere.