Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Nedavno televizijsko emitovanje filma "Otac" reditelja Srdana Golubovića, aktuelizovalo je priču o "stvarnom ocu" Đorđu Joksimoviću (50) iz Kragujevca, koji se skoro šest godina bori za starateljstvo nad tri maloletne ćerke i njihov povratak iz hraniteljske porodice.  Slučaj ovog oca, uzdrmao je celu Srbiju, a u preispitivanje svih okolnosti koje su dovele do oduzimanja dece,  uključila su se nadležna ministarstva i zaštitnik građana. Đorđe za Nova.rs  sa optimizmom kaže, da su se sada  stvari pomerie sa "mrtve tačke" i da prvi put nazire kraj svojoj agoniji. 

„Za samo sedam dana,  izdešavalo se mnogo više stvari, nego u prethodnih šest godina u mojoj borbi da povratim decu“, kaže nam Đorđe, koga u nedelju zatičemo u blizini jedne fotokopirnice u Kragujevcu.

Objašnjava da je kopirao svu dokumentaciju i „prepisku“ sa kragujevačkim Centrom za socijalni rad, koju će njegov pravni tim, koliko sutra ujutru, „na ruke“ dostaviti  zaštitniku građana Zoranu Pašaliću, sa kojim se sastao pre nekoliko dana.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

O susretu sa zaštitnikom, ovaj izmučeni otac, govori kao o „novoj nadi“ koja se u njemu rodila, jer ga je posle mnogobrojnih odbijanja iz institucija kojima se obraćao „konačno neko saslušao“.

„Ovo je bio drugačiji razgovor od svih koje sam do sada vodio. Gospodin  Pašalić mi je rekao da će  preispitati ceo slučaj.  To je prvi put da mi neka institucija ne obećava nešto, već najavljuje da će izvršiti kontrolu i uraditi sve što je u domenu njihovog  posla. To mi je dalo novu snagu“,  sa  olakšanjem priča Đorđe, prisećajući se svojih ranijih razgovora u institucijama, koji su se, kaže on, uvek  završavali obećanjima.

„Skoro šest godina  dobijao sam samo  obećanja, čak i iz samog vrha države. Govorili su mi ‘to je završen slučaj, biće ti vraćena deca .. pa, onda.. evo, za mesec – dva i deca će biti sa tobom..’ i  tako svaki put. A moja agonija je postajala sve veća, nisam više znao kome da se obratim,  izgubio sam  poverenje u ceo sistem“  priča ovaj otac.

Ne odustajem  od dece i od istine

U martu ove godine, biće punih šest godina kako Đorđe Joksimović  tumara po lavirintu sastavljenom od hodnika, sudnica i čekaonica u pravosudnim i socijalnim institucijama. Najviše zamerki ovaj otac ima na rad kragujevačkog Centra za socijalni rad i bivšeg direktora, koji je, kaže,  godinama ignorisao njegovo podnošenje zahteva i molbi da mu se vrate deca.

Zbog čega su Đorđu oduzeta deca?

Centar za socijalni rad iz Kragujevca, u martu 2015. godine smestio je decu u hraniteljsku porodicu, zbog nemogućnosti da se biološki roditelji brinu o njima. Navodno je, prema svedočenju komšije, nevenčana supruga Đorđa Joksimovića i majka devojčica, viđena kako u obližnjoj reci pokušava da udavi decu. Prema prijavi Centra, majka je odmah smeštena na Psihijatrijsku kliniku i od tada se nalazi na lečenju u jednoj ustanovi.

Đorđe negira da je njegova supruga pokušala da udavi decu, ali kaže da je imala psihički slom i dodaje da se navodi iz presude, u kojima se kaže da porodica “ne može da se stara o deci” odnose na suprugu, a ne na njega. Od početka je tvrdio da može da brine o devojčicama i zbog toga je krenuo u borbu za povratak svoje dece.

 

„Podneo sam preko 130 zahteva za ovih šest godina. Ispunjavao sve što su od mene tražili, obezbedio posebnu sobu za devojčice, kupatilo… Imam i posao na neodređeno vreme. To je bio i poslednji zahtev. Sve sam ispunio, ali je i dalje moj slučaj tapkao u mestu. Centar je jednostavno sve ignorisao“ jada se Đorđe i iznosi sumnju da je u njegovom slučaju Centar za socijalni rad „postupao mimo zakona“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Zbog toga najavljuje da njegov pravni tim priprema  tužbu protiv kragujevačkog Centra, bivšeg direktora i pojedinih službenika, koju će podneti Višem sudu u Beogradu.  On je uveren  da su mu postupcima Centra, neosnovano uskraćena roditeljska prava.

„Ja sam na sudu prošao sva veštačenja i dobio sam nalaz  veštaka da sam zdravstveno i psihički  sposoban da se brinem o svojoj deci.  Centar to jednostavno  nije uvažio, ne znam iz kojih razloga. Ja samo želim da vratim decu i da se sazna istina“ priča ovaj otac.

Živim za dan kada ću vratiti ćerke 

Kada je pre šest godina Đorđe Joksimović  iz Kragujevca krenuo  peške  do Beograda, kako bi  nadležnima  u Vladi Srbije podneo molbu da mu se vrate deca, dobio je, kaže, samo „jalova  obećanja“.  Uporan u borbi da vrati ćerke, pešačio je još tri puta, a od obećanih „mesec – dva“ za koliko su rekli da  će mu biti vraćena deca,  njegova agonija se produžila na godine.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Meni je svaki dan isti, samo borba.. borba i borba.. Prestao sam da brojim vreme, samo živim za dan kada ću konačno vratiti  ćerke“  podvlači Đorđe i dodaje da se situacije „malo promenila na bolje“, posle  snimanja filma „Otac“ i promene rukovodstva u kragujevačkom Centru za socijalni rad.

Sada, kaže on, može da viđa decu svake druge subote i svake druge srede, ali dodaje  da mu je najviše žao što devojlice još uvek ne mogu da prenoće kod njega, u sobi koju je opremio za njih.

„One su već stekle drugare u naselju gde živimo, zavolela su ih deca iz komšiluka i vidim da su srećne kad dođu. Srce mi se steže  kad uveče,  pospane, moram da ih vraćam u Topolu kod hranitelsjke porodice“ priča Đorđe dok pokušava da sakrije suze.

Ipak, na licu ovog  očajnog čoveka, kome je  uskraćeno pravo da svakodnevno bude sa decom, zatitra ponosni osmeh kada govori o ćerkama.

„Dobri su đaci..  vredne su … ne mogu da se požalim…“  prekida Đorđe rečenicu na pola  i guta knedlu , pa nastavlja  objašnjenjem,  da se u hraniteljskoj porodici „lepo brinu o njima“.

„Sa hraniteljima imam korektan odnos, dobri su ljudi, ali ipak … roditelj je roditelj.. I deca i ja želimo da se ovo već jednom završi i da budemo zajedno“  zaključuje  Đorđe i dodaje da se devojčice redovno čuju i sa majkom,  koja je na lečenju u jednoj ustanovi zbog psihičkih problema.

Država: Interes dece je prioritet

Posle televizijskog emitovanja filma „Otac“ u slučaj oduzimanja dece Đorđu Joksimoviću aktivno se uključilo Ministarsvo za  brigu o porodici, kao  i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministar za brigu o porodici i demografiju  Ratko Dmitrović izjavio  je da će  „uraditi sve što može da deca iz ove porodice imaju normalno detinjstvo“, uz pojašnjenje da  „život nije film“.

U saopštenju tog ministarstva se navodi da je  ministar  razgovarao sa direktorom kragujevačkog Centra za socijalni rad i ljudima bliskim porodici Joksimović, te da „sve što se u ovom slučaju preduzima od strane nadležnih institucija, ima za cilj dobrobit dece“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Slučaj Joksimović je daleko od mozaika koji je o tome složen u javnosti. Ne treba niko nikoga da osuđuje i krivi, činjenice i istine moraju da se poštuju. Koliko god bile teške i neprijatne. Ovde nema krivaca, a sve što se čini, čini se zbog dece“, saopštio je ministar Ratko  Dmitrović.

Ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, takođe je izjavila da je interes dece od prioritetnog značaja, te da je obavestila  zaštitnika građana da je Ministarstvo zatražilo celokupnu dokumentaciju o oduzimanju dece,  od Centra za socijalni rad ‘Solidarnost’ iz Кragujevca.

„Centar je obavestio Ministarstvo o svim preduzetim radnjama od 2015. godine do danas na ovom slučaju i iste potkrepio svom potrebnom dokumentacijom, koju je ministarstvo   predalo zaštitniku građana na dalje postupanje“, navodeno je  saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare