LIFFE : Gran pri za režiju Srdanu Goluboviću za film „Otac“

Kultura 29. sep. 202015:34 > 16:53
Podeli:
Srdan Golubović, Foto: Tamara Markić

Gran pri Leskovačkog internacionalnog filmskog festivala režije (LIFFE) osvojio je film ”Otac” reditelja Srdana Golubovića a odluku je saopštila članica žirija glumica Ana Franić, koja je naglasila da su sve nagrade jednoglasno donete.

“Sva tri filma koja su nagrađena mogla su da ponesu ovo priznanje, ali su se ova tri izdvojila”, dodala je Franić.

Druga nagrada koja nosi ime našeg znamenitog reditelja dodeljena je Mladenu Đorđeviću za film “Sumrak u bečkom haustoru”. Kroz putovanje junaka u borbi za svoju porodicu, reditelj precizno oslikava surovost našeg sveta. Intiman i društveno osvešćen, bolno realističan i poetičan, ovaj film problematizuje snagu pojedinca u današnjem trenutku, stoji u obrazloženju žirija.

Mladen Đorđević, Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Treću nagradu “Žika Živojin Pavlović” osvojio je Marko Đorđević za film “Moj jutarnji smeh”. Izrazit u postupku, reditelj nam stvara jedan duhovit i tragičan svet, jedan poseban film. Kroz portrete tri glavna junaka, autor nas vodi kroz putovanje ne samo kroz nostalgiju nego i kroz Evropu današnjice u kom emigracija i željeni snovi čine realnost. Preciznošću, kroz strpljenje i poniznost, saznajemo istinu a kako bi rekao Godar “Istina je smisao i osnova svake umetnosti”.

Marko Đorđević, reditelj fima „Moj jutarnji smeh“, Foto: Tamara Markić

Nagrade za glavnu žensku i mušku ulogu otišle su u ruke glumaca filma “Moj jutarnji smeh” Ivani Vuković i Filipu Đuriću koji su razoružali žiri svojim talentom, pa je Franićeva rekla da su svojim glumačim pristupom uneli nešto potpuno novo za glumačku branšu.

Za najbolji iz selekcije Nezavisni film po oceni žirija u sastavu Mina Đukić, Dragan von Petrović i Kosta Peševski proglašeno je ostvarenje “Oroslan” slovenačkog reditelja Matijaša Ivanišina, koji je kako stoji u obrazloženju, “briljantnog koncepta, maštovite forme i duhovite realizacije, izdvaja se originalnošću i kvalitetom na mapi evropskog filma. Vizuelni izgled i snimanje filmskom trakom doprinose vanvremenskom utisku filma, koji svojom autorskom slobodom možda više i pripada zlatnom periodu filmske umetnosti 60-ih i 70-ih godina, nego današnjem vremenu”, glasi obrazloženje žirija.

Posebno priznanje žirija u ovoj kategoriji osvojio je Stefan Malešević za film „Mamonga“, koji je sve osvojio svojim atmosferom za građenje priče i stilom filma.

U selekciji studentskih filmova pobednike je izabrao žiri koji su činili Boban Skerlić, Miloš Vlalukin i Dragan Jović. Gran pri “Radomir Bajo Šaranović” za najboljeg mladog reditelja pripala je Lovri Mrđanu iz Hrvatske za režiju filma “Pečat”. Druga nagrada je pripala Alenu Šimiću iz BiH za režiju filma “B4”, dok je treću nagradu osvojila Nini Ognjanović iz Srbije za režiju filma “Plaču”.

Komentari

Vaš komentar