Foto: Bojana Đurić/Promo

Valjevski filmski susreti biće otvoreni večeras od 20 sati prikazivanjem filma "Otac" Srdana Golubovića, a u sedmom izdanju festivala, koji će ove godine biti održan onlajn do 13. decembra, u trci za nagrade biće 13 ostvarenja.

Glavni program sedmog izdanja festivala pod sloganom „Prorez“ sastavljen je iz dve selekcije: kratkometražni filmovi iz regiona u takmičarskom programu i igrani i dokumentarni u revijalnom delu, a publika će moći da ih gleda na platformi „Cinesseum“.

Selekcija takmičarskog programa biće dostupna tokom celog festivala za neograničen broj gledalaca, dok je program dugometražnog filma koncipiran tako da svaki od filmova u programu ima jednu, po satnici festivala tačno zakazanu projekciju kojoj će moći da pristupi najviše 100 gledalaca, navode organizatori, dodajući da je kompletan program besplatan, da gledaoci samo treba da kreiraju nalog na platformi  i da za sve informacije o programu prate festivalske stranice na Fejsbuku i Instagramu.

Foto: Promo

Festival večeras od 20 sati otvara film „Otac“ Srdana Golubovića, višestruko nagrađivano ostvarenje na domaćim i svetskim festivalima, a u okviru revijalnog programa biće prikazani i nagrađivani dokumentarni i igrani filmovi „Sumrak u bečkom haustoru“ Mladena Đorđevića, „Govori da bih te video“ Marije Stojnić, „Kada sam kod kuće“ Ivane Todorović i „A sad se spušta veče“ Maje Novaković.

U okviru takmičarskog programa, najavljuju organizatori, biće prikazano 13 ostvarenja mladih autora iz Srbije i regiona: „Matura“ Gvozdena Ilića, „Šerbet“ Nikole Stojanovića, „Poslednja slika o ocu“ Stefana Đorđevića, „Za Vasotu“ Petra Pešuta, „Čekanje“ Emilije Gašić, „Sazdaću te od prašine“ Sare Radulović, „Novi televizor“ Nine Ognjanović, „Selica“ Milutina Miloševića, „Kolači od višnje“ Mateje Rokavec, „Nagrada“ Lidije Mojsovske, „Peti sprat levo“ Renate Lučić, „Pomoz Bog“ Zvonimira Grujića i „OK“ Nikola Gačpara.

Nagrada „Slobodan Golubović Leman“ Foto: Bojana Đurić/Promo

Na festivalu će biti dodeljene dve nagrade. Priznanje „Slobodan Golubović Leman“ dodeljuje žiri u kom su reditelji Marija Stojnić, Vladimir Petrović i Tomislav Đurinec, a o nagradi „Mladi autor“ za najboljeg scenaristu odlučivaće reditelj Zoran Đorđević i fotografi i snimatelji Dušan Đorđić i Nenad Stevanović.

U pratećem programu predviđene su dve tribine, „Aktivizam i film: Filmovi koji su pokretali ljude“ i „Mladi umetnici u borbi za novi prostor: Muzički spotovi“, a njih će publika moći da prati na Fejsbuk stranici festivala, gde je predviđena i onlajn žurka zatvaranja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar