Srdan Golubović i Goran Bogdan, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nagrada publike Zlatna vrata Pule na 67. Pulskom filmskom festivalu pripala je filmu "Otac" srpskog reditelja Srdana Golubovića, javlja HRT. Nagrađen je i Goran Bogdan glavni glumac u filmu "Otac". Dobitnik Zlatne arene za najbolji film je "Tereza37" Danila Šerbedžije.

Prvi put u istoriji Pulskog festivala nagrada publike je dobila ocenu 5.0.

U konkurenciji manjinskih hrvatskih koprodukcija Zlatna Arena za najbolji film dodeljena je filmu „Agina kuća“ rediteljke Lendite Zećiraj,  za režiju Metodu Pevecu za film „Ja sam Frenk“ a za glumačko ostvarenje Goranu Bogdanu za ulogu Nikole u filmu „Otac“.

Filmu „Tereza37“ pripalo je još pet Zlatnih Arena i to za režiju Danilu Šerbedžiji, za scenario Lani Barić, za najbolju sporednu žensku ulogu Ivani Roščić za ulogu Renate u filmu, za montažu Dubravki Turić te za masku Snježani Gorup.

– Taj film se može smatrati pobednikom festivala – rekao je Zlatko Vidačković, umetnički direktorj festivala.

Pročitajte još:

Tri Zlatne Arene na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojio je film „Ribanje i ribarsko prigovaranje“ reditelja Milana Trenca i to Zlatnu Arenu za najbolju mušku glavnu ulogu Radetu Šerbedžiji za ulogu Petra Hektorovića, za najbolju sporednu mušku ulogu Leonu Lučevu za ulogu Paskoja te za muziku Igoru Paru.

Filmu „Mater“ reditelja Jure Pavlovića pripale su dve Zlatne Arene – za oblikovanje zvuka Martinu Semenčiću i za kameru Jani Plećaš, a tom je filmu pripala i nagrada „Breza“ za najboljeg debitanta, dok je film „Mare“ rediteljke Andree Štaka osvojio takođe dve Zlatne Arene i to za kostimografiju Sara Đankane i ValentinaVuković i za scenografiju Jana Plećaš.

Zlatna Arena za vizuelne efekte u filmu dodeljena je Vedranu Štefanu za film „Ideš ? idem“ reditelja Ljube Zdjelarevića.

Zlatna Arena za specijalne efekte u filmu ove godine nije dodieljena. Žiri je radio u sastavu Lina Kežić (predsednica), Dana Budisavljević, Ksenija Marinković, Vesna Mort i Danko Vučinović.

Nagrade će dobitnicima biti uručene večeras u pulskoj Areni pre prikazivanja filma „Berge istra“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar