Goran Bogdan Foto: Maja Medić

Goran Bogdan nominovan je za Evropsku filmsku nagradu za ulogu u filmu "Otac” Srdana Golubovića. Bogdan je nominovan u kategoriji Najbolji evropski glumac.

Evropske filmske nagrade najznačajnija su filmska priznanja Starog kontinenta kojima Evropska filmska akademija (EFA) svake godine slavi izuzetnost na polju filma. Smatraju se evropskim pandanom Oskaru.

– Velika mi je čast i neizmerna sreća što sam se našao u ovako velikom društvu. Srećan sam što je prepoznat naš rad na ovoj teškoj i osetljivoj temi. Od prvih proba s redateljem Srdanom Golubovićem ispunjavalo me što plovimo zajedno ovako nežnim temama, kao što je očinstvo i borba čoveka za pronalaženjem u ovom svetu. Danas kada smo svi pomalo “Otac” nominacija je poput dolaska na cilj. Meni je ova vest ulepšala ovo ludo vreme. Iz dubine srca sam zahvalan – izjavio je povodom nominacije Goran Bogdan.

Dobitnici nagrada biće poznati u subotu 12. novembra kad će se u sedištu EFA u Berlinu biti održana 33. dodela Evropskih filmskih nagrada.

Film “Otac” premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, gde je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija. Goran Bogdan je nagrađen na ovogodišinjem FEST-u, gde je film osvojio i nagradu FEDEORA, a nakon toga na Pulskom filmskom festivalu ovenčan je Zlatnom arenom za najbolje glumačko ostvarenje. U Puli “Otac” je osvojio i nagradu publike Zlatna vrata i to kao prvi film sa prosečnom ocenom 5.0 u istoriji Festivala.

Uz Gorana Bogdana u filmu Srdana Golubovića, glavne uloge tumače Boris Isaković, Nada Šargin i Milica Janevski, a scenario zajednički potpisuju Srdan Golubović i hrvatski reditelj i scenarista Ognjen Sviličić. Film je nastao u koprodukciji čak šest zemalja – Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare