Foto:Promo/Ministarstvo životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas preduzeće za tehnološko-metaluršku obradu „PPT-TMO AD“, jednu od jedinica nekadašnje „Prve Petoletke“ u Trsteniku, iz čijih hala će biti uklonjeno više od 1.200 tona istorijskog opasnog otpada, zaostalog iz proizvodnje.

„PPT – TMO je prioritet među Petoletkinim jedinicama, jer se na ovoj lokaciji nalazi najveća količina istorijskog otpada. Takav otpad je ozbiljna pretnja životnoj sredini i zdravlju građana, a za razliku od ranijeg perioda kada se uklanjao samo parcijalno, mi danas čistimo kompletne lokacije do nultog stanja“, rekla je Vujović, nakon obilaska fabrike sa predsednicom opštine Trstenik Milenom Turk, a navodi se u saopštenju.

Istorijski otpad je opasan industrijski otpad koji je nastao u preduzećima u stečaju ili restrukturiranju, mahom tokom 2000-tih godina.

Vujović je naglasila da je, u okviru kompleksa „Prve Petoletke“, u planu uklanjanje istorijskog otpada i iz drugih jedinca, poput PPT – Kočna tehnika, Cilindri, Hidraulika i Zaptivke.

Foto:Promo/Ministarstvo životne sredine

„Nastavićemo uz nadzor inspekcije da čistimo lokacije širom Srbije i time ćemo zatvoriti poglavlje nebrige o opasnom istorijskom otpadu. Ovo je važan posao za budućnost, a država je po prvi put odlučna da ukloni sav taj otpad do nultog stanja, što je i jedan od prioriteta ministarstva koje vodim“, poručila je Vujović.

Foto:Promo/Ministarstvo životne sredine

Bonus video – Barajevo fabrika za preradu otpada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)