Novi Sad, HINS, Hemijska industrija Novi Sad, čišćenje
Irena Vujović i Miloš Vučević Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Novom Sadu prostorije HINS-a (Hemijska industrija Novi Sad) gde je u toku čišćenje više od 200 tona istorijskog otpada, od čega najveći deo čini opasan otpad.

„Lokacija na kojoj se nalazimo predstavlja ekološku bombu u Novom Sadu. Želim da zahvalim građanima koji su nam pisali i ukazivali na ovaj višegodišnji problem, pokrajinskom sekretaru za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao i gradonačelniku Vučeviću na podršci. Država je po prvi put rešena da istorijski otpad svede na nulto stanje. U prethodnom periodu su čišćene lokacije parcijalno, a sada ćemo da očistimo sve što se nalazi u fabrikama širom Srbije“, rekla je Vujović i dodala:

„Istorijski otpad je mahom nastao u preduzećima u stečaju nakon 2000. godine. Reč je i o opasnom i neopasnom otpadu, koji u oba slučaja nepovoljno utiče na životnu sredinu i zdravlje građana i zato nam je apsolutni prioritet da ovaj problem rešimo.“

Novi Sad, HINS, Hemijska industrija Novi Sad, čišćenje
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka Vujović je rekla da je problem istorijskog otpada prisutan širom Srbije i da će se država izboriti da se trajno reše lokacije, saopštilo je ovo ministarstvo.

„U narednim mesecima ćemo intenzivno raditi na tome. Čistićemo istorijski otpad, a istovremeno ćemo pojačati kontrolu kako bi osigurali da se tekući otpad pravilno zbrinjava. Radićemo još više za čistiju budućnost generacija koje dolaze“, rekla je Vujović.

Novi Sad, HINS, Hemijska industrija Novi Sad, čišćenje
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Bonus video – Reciklaža otpada u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar