Foto: N1

Doktorka Lejla Ćeranić, koja je tokom najtežih trenutaka u Novom Pazaru bila jedini infektolog u tamošnjoj Opštoj bolnici, zbog čega je dobila epitet heroja, kaže da se situacija u Novom Pazaru jako promenila, a da je neprocenjiva pomoć kolega sa strane, iz Kragujevca, Kraljeva, Sarajeva i Tuzle.

Dr Ćeranić je za N1 rekla da je glavno rešenje situacije u Novom Pazaru to što je sada mnogo lekara uključeno u rad i lečenje, a skoro cela Opšta bolnica je pretvorena u kovid bolnicu.

Ona ističe da je osetno manji broj pacijenata, i da su uglavnom pacijenti sa lakšim simptomima. Dodaje i da je bitno to što se pacijenti sada ranije javljaju lekaru, u odnosu na pre dve ili tri nedelje kada su dolazili u jako teškom stanju posle nedelju ili deset dana bolesti.

Ćeranić ističe, da i pored bolje zdravstvene situacije u Novom Pazaru, u trijažnim centrima je povećan broj pacijenata iz Sijenice.

Kada su u pitanju uslovi rada, ona kaže da su s materijalom i zaštitnom opremom dobro snabdeveni, a da je na njenom odeljenju sada „optimalan“ broj lekara, a pomažu joj kolege iz Sarajeva.

Dr Ćeranić je u jednom trenutku bila jedini infektolog koji je radio u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, pošto su njene kolege bile zaražene. Zbog toga je stekla status heroja.

Ona za N1 objašnjava da je svoj posao radila spontano, a da su joj epitet heroja doneli njen posao i radna obaveza.

„Nisam o tome razmišljala, nisam ni aktivna na društvneim mrežama. U početku mi je jako bilo teško, mislim da sam biše bila na poslu nego kod moje dece, ali imam nesebičnu podršku od njih i razumevanje. A taj epitet heroja je spontano došao i splet okolnosti je doveo do toga. Meni imponuje najviše kada pacijent nasmejan i ozdravljen izađe sa odeljenja“, kaže dr Ćeranić, majka četvoro dece.

Na Infektivnom odeljenju u Novom Pazaru pomažu lekari iz Sarajeva. Infektolog Refet Gojak rekao za N1 da je od početka izbijanja epidemije bio u timu lekara koji se bavio ovom bolešću i da je prelaskom iz Sarajeva u Novi Pazar samo promenio radno mesto.

Ističe da mu je veliko zadovoljstvo što može da pomogne kolegnici Ćeranić, za koju kaže da je imala da uradi ogroman posao, a napominje i da su dobar deo posla uradili lekari iz Kragujevca, Kraljeva i Beograda.

Za situaciju u Novom Pazaru kaže da je sada pod kontrolom, što znači da je veći broj otpusta izlečenih od prijema novih pacijenata.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare