Bojana Novaković Foto: M. A./ATAImages.

Koordinatorka ekološkog pokreta "Marš sa Drine" Bojana Novaković izjavila je danas da će zakone koji štite prirodu narod morati da brani na ulici.

Novaković je u intervjuu agenciji Beta kazala da je novom Uredbom o Prostornom planu za realizaciju projekta „Jadar“, Vlada Srbije povredila odredbe Ustava o podeli vlasti i odredbe Zakona o rudarstvu i primenjenim geološkim istraživanjima.

„Vlada Srbije nema ovlašćenja da utvrđuje mineralnu politiku i plan razvoja rudarstva i geoloških istraživanja. Ovu politiku utvrđuje Skupština Srbije donošenjem Strategije upravljanja mineralnim i drugim resursima, što je izričito propisano članovima 11-13 Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima“, kazala je ona.

PROČITAJTE JOŠ

Navela je da se ova Strategija, koja je pravna pretpostavka za relalizaciju rudarskih projekata u Srbiji, nalazi u fazi izrade i da nije postojala ni u vreme donošenja Uredbe koja je juče vraćena u pravni poredak Srbije.

„‘Povampirenjem’ ranije Uredbe, Vlada je svesno zanemarila i činjenicu da je u međuvremenu planina Cer proglašena za Zaštićeno prirodno dobro, što nije razmatrano u ranijoj Strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Prostornog plana područja posebne namene za Projekat Jadar, pa je nezamislivo da takva Uredba bude vraćena na pravnu snagu, jer ona nije sagledavala uticaj Prostornog plana projekta ‘Jadar’ na zaštićeno prirodno dobro Cer“, smatra Novaković.

Na pitanje Bete kakve se mogu očekivati posledice nakon vraćanja na pravnu snagu Uredbe koja je ukinuta u januaru 2022. godine, Novaković je rekla da kada Vlada ne shvati ozbiljno zakone kojima se štiti priroda, zakoni će se braniti na ulici.

„Takođe, mi ćemo napasti ovaj projekat svim pravnim sredstvima koja su nam na raspolaganju, a s obzirom na količinu pravno sumnjivih poteza kompanije i Vlade, imaćemo mnogo sredstava“, istakla je ona.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prema njenim rečima, ovo je još jedan u nizu pokazatelja da nezavisne i funkcionalne institucije više ne postoje u Srbiji.

„Svaka institucija radi u službi vladajuće stranke i za interese stranih korporacija koje ta stranka podržava“, naglasila je.

Upitana šta će biti posledice eventualnog otvaranja rudnika za eksploataciju jadarita, Novaković je kazala da bi plodno zemljište bilo uništeno, a vodoizvorišta zatrovana.

„Građani bi postali klimatske izbeglice i na kraju bismo dobili Srbiju kao koloniju i žrtvenu zonu na periferiji Evrope“, ocenila je.

Dodala je da se mnogo ozbiljnije posledice tiču problema klimatske krize, „koji će se samo pogoršati otvaranjem novih rudnika“.

„Mi se nalazimo usred ekstremnog toplotnog talasa. To će iz godine u godinu biti sve gore. Hiljade građana Srbije su već danima bez vode, uključujući i Loznički kraj, jer je zbog toplotnog talasa ogromna potrošnja i naša vodoizvorišta ne mogu to da podnesu. Pre nekoliko dana je stanovnicima Krivelja isključena voda jer je nije bilo dovoljno i sva dostupna voda se preusmerila na rudnik. Time se očigledno šalje poruka: ‘Ljudi, vi ćete da oćutite i istrpite, ali rudnik u Boru ne sme da stane’. I onda u ceo taj haos treba da dodamo i rudnik litijuma koji dnevno troši preko 5.000 tona vode samo za preradu rude“, kaže Novaković i naglašava da rudnici nisu rešenje za klimatsku krizu.

Bojana Novaković

„Održavanje plodne zemlje kako što je dolina Jadra jeste rešenje“, smatra ona.

Podsetila je da je narod pre tri godine „pobesneo“ pred „navalom“ Rio Tinta.

„Tada su se desile velike blokade po gradovima i uspeli smo da, makar privremeno, stopiramo projekat. Ako vlast misli da ćemo razočarano dići ruke od svega, mirno se predati i pustiti da nam razrovare zemlju, onda uopšte ne poznaju narod. Sada smo još besniji jer se osećamo prevareno i zbog toga mogu od nas da očekuju samo još radikalnije akcije“, kazala je Novaković.

Ekološki protest u Beogradu Foto:Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Komentarišuću nezvaničnu najavu posete nemačkog kancelara Olafa Šolca i potpredsednika Evropske komisije za energetiku i rudarstvo Maroša Ševčoviča Srbiji zbog dogovora o izvozu mineralnih sirovina, Novaković je rekla da će oni biti svečano i domaćinski dočekani.

„Ali u Evropu se vraćaju praznih ruku“, zaključila je.

BONUS VIDEO Vlada uredbom vraća projekat „Jadar“: Aktivisti kažu nezakonita, opozicija protivnarodna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare