Patrijarh srpski gospodin Irinej Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej preminuo je danas u 90. godini. Vest o tome je prvi objavio predsednik SNS i Srbije, Aleksandar Vučić i to na nalogu njegove kampanje "Budućnost Srbije", pre nego što se zvaničnim saopštenjem oglasila Srpska pravoslavna crkva.

Ministar finansija Siniša Mali uputio je danas saučešće svim vernicima Srpske pravoslavne crkve, Svetom sinodu SPC i građanima Srbije povodom smrti patrijarha srpskog Irineja. Mali je rekao da je imao privilegiju da poznaje patrijarha i da nekoliko puta sa njim razgovara.

PROČITAJTE JOŠ

„Reč je o velikom čoveku koji je poznavao Srbiju i imao viziju bolje Srbije. Danas je dan velike tuge za našu zemlju“, rekao je Mali gostujući na televiziji Pink.

Povodom smrti patrijarha Irineja, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve i svim građanima pravoslavne veroispovesti. Kisić Tepavčević je u telegramu saučešća istakla da su Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici i svi građani Srbije ostali bez velikog čoveka, duhovnika i zaštitnika pravoslavlja.

„Sa žaljenjem sam primila vest o smrti Njegove svetosti patrijarha Irineja. Izražavam duboko saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu, vernicima i svim građanima Srbije“, navela je Kisić Tepavčević u telegramu saučešća.

Saučešće je uputila i ministarka pravde Maja Popović. Ona je istakla da je sa velikim bolom i žalošću primila vest o smrti njegove svetosti, koji je na tronu SPC služio Bogu i rodu, kao neumorni pregalac.

„Kao i Sveti Sava, u odlučujućim momentima je stajao uz svoju državu i narod, zalažući se za državne i nacionalne interese. Trudoljubivim naporima delao je na obnovi hramova, manastira i crkvenog života, posebno dajući doprinos završetku radova na Hramu Svetog Save“, istakla je Popović i dodala da su pravoslavni vernici i SPC dobili još jednog velikog molitvenika i zastupnika pred Bogom.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković uputila je danas Svetom sinodu Srpske pravoslavne crkve, episkopima, sveštenstvu i vernicima telegram saučešća povodom smrti patrijarha Irineja.

„Upokojenjem njegove svetosti patrijarha Irineja, srpska crkva i njeni vernici izgubili su duhovnog vođu koji se svojim autoritetom, mudrošću i ljubavlju snažno borio za dobrobit srpskog naroda i crkve. Zaslužio je naše trajno poštovanje i sećanje“, navodi se u telegramu saučešća ministarke Atanasković.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić uputio je Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve, crkvenim velikodostojnicima i vernicima telegram saučešća povodom smrti patrijarha Irineja.

„Njegove Svetosti ćemo se sećati kao velikog duhovnika, dostojnog naslednika Svetog Save, velikog trudbenika na polju crkvene prosvete i kulture, obnovitelja hramova i manastira, posebno Hrama Svetog Save. Neumorno služeći Gospodu i rodu, zalagao se za očuvanje državnih i nacionalnih interesa i za jedinstvo pravoslavnih crkava. Na nama je da baštinimo duhovno nasleđe koje nam je ostavio“, naveo je Ružić.

Saučešće je uputio i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

„U ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime, izražavam saučešće sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve, koji su ostali bez svog duhovnog oca, patrijarha Irineja, uz zahvalnost zbog svega što je učinio za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu. U našim srcima ostaće upamćen kao predan Bogu i narodu“, naveo je Mirović.

Stranka  slobode i pravde (SSP) izražava saučešće Sinodu i Saboru Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom smrti patrijarha srpskog gospodina Irineja, saopšteno je iz te partije.

Saopštenjem se obratio predsednik SPO i nekadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Drašković.

„Patrijarh srpski Irinej preselio se u večno pamćenje i zahvalnost srpskog naroda kao tihi i neumorni neimar koji je dovršio gradnju Hrama Svetog Save. Ostvario je svoju vrhovnu životnu želju i misiju. Vječnaja pamjat“, naveo je Drašković.

Na Tviteru je svoje ogorčenje zbog načina na koji je objavljeno da je patrijarh preminuo izneo lider Dveri Boško Obradović.

„Odbijam da verujem da je saopštenje o smrti Patrijarha SPC odlagano da bi Vrhovno Zlo održalo govor na antiterorističkoj vežbi, ili se lažno isplakalo u bolnici za medije ili prvo to objavilo na Instagramu, dok vesti nema na sajtu SPC. Ne želim da živim u takvom Paklu od države!“

Bivša poslanica i sadašnja funkcionerka Ujedinjene demokratske Srbije Tatjana Macura se takođe oglasila na društvenim mrežama.

„Upućujem najiskrenije saučešće SPC i svim vernicima nakon upokojenja patrijarha srpskog g. Irineja. Nedavne smrti u vrhu SPC (episkop valjevski, mitropolit crnogorsko-primorski, patrijarh srpski), kao i mnogobrojne druge smrti izazvane koronom ne ostavljaju građane ravnodušnim. Potvrdilo se na najstrašniji način da nema zaštićenih i da smo ranjivi svi, pa čak i oni za koje mislimo da su Bogu najbliži. Pred Njim smo svi jednaki. U XXI veku ne bismo smeli da dovodimo u pitanje postojanje i snagu virusa, a poslednja dešavanja jesu jedna strašna opomena. Opomena svima nama (vernicima, ateistima, agnosticima) da ne iskušavamo Božiju volju izazivajući ovaj smrtonosni virus kada za tim nema potrebe. Obolelima želim brzo ozdravljenje sa što manje posledica, a preminulima mir na onom svetu. Budite odgovorni. Čuvajte i druge i sebe“, navela je Macura.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je saučešće sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve, povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

„Sa velikom tugom primila sam vest o upokojenju Njegove svetosti arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja. Njegov odlazak duboko je pogodio Srpsku pravoslavnu crkvu i čitav srpski narod, koji je u njemu prepoznavao oličenje hrišćanske blagosti i ljudske snage. Zadužio nas je svojim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese našeg naroda. Patrijarh je snagom svojom vere, odlučnošću u njenom ispovedanju bio oslonac duhovnih vrednosti svetosavlja u izazovima vremena u kojima živimo. Upravo je duhovna posvećenost ono po čemu oni koji odlaze, ipak ostaju među nama. Upućujem iskreno saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslovne crkve“, rekla je Gojkovićeva.

Vesić: Patrijarh je bio jedan i jedinstven

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da mu je čast što je poznavao patrijarha Irineja i što je bio njegov savremenik, dodavši da je bio „jedan i jedinstven“. On je na svom Fejsbuku povodom smrti poglavara SPC napisao da će istorija pokazati koliko je patrijarh Irinej uradio za srpsku crkvu, Srbiju, srpski narod, našu kulturu, duhovnost i Kosovo.

„Vaša Svetosti, Vi ste me učili šta je sabornost, vera, ljubav i praštanje, svaki trenutak proveden uz Vas bio je prilika da postanemo mudriji i bolji ljudi. Neka Vas Gospod i anđeli čuvaju u carstvu nebeskom“, napisao je Vesić, a prenosi Tanjug.

Kako je napisao, patrijarh Irinej je bio čovek blage naravi i blagorodnog dela, najveći neimar, graditelj, čuvar crkve i svog srpskog naroda.

„Sve je to radio u tišini, predano, vredno, znajući da je jedini sudija Bog i njegov srpski narod. Završeta Hrama Svetog Save bilo je njegovo životno delo u koje je utkao sebe i tako otišao u večnost. Patrijarh će živeti kroz Hram Svetog Save i svaki put kada pogledamo u divne svodove i mozaike Hrama, u lik Hrista i Bogorodice, ugledaćemo blago lice našeg patrijarha Irineja“, napisao je Vesić.

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da je odlazak patrijarha Irineja udarac ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) već i za ceo srpski narod.

„Naša SPC, crkva koja je za srpski narod, ma gde se nalazio, mnogo više od verske organizacije, crkva koja nas je tešila i vodila, koja nas je okupljala kroz istoriju i onda kada nismo imali državu, i u beznadna vremena, ostala je bez prvog medju svojim arhijerejima“, navedeno je u saopštenju, a prenosi Beta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare