Pod sloganom "Ponos su ljudi", u Beogradu se danas održava Prajd šetnja - centralni godađaj ovogodišnje Nedelje ponosa. Nakon što su se građani okupili oko 16:00, u parku Manjež i obraćanja organizatora Gorana Miletića krenula je kolona oko 17:30 časova.

Kolona okupljenih građana je krenula niz Nemanjinu ulicu. Na čelu kolone nalazi se transparent sa parolom „Ponos su ljudi“.

Učesnici Prajda kretaće se iz parka Manjež Nemanjinom ulicom, ulicom Kneza Miloša, Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića do Narodne skupštine, zatim ponovo ulicom Kneza Miloša i Nemanjinom do parka Manjež.

Prajd 2024, šetnja Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Hvala vam što ste se okupili, da zajedno slavimo ljubav i snagu koju nosimo u sebi. Stojim pred vama kao ponosna trans žena Romkinja, moj put nije bio lak ali ovde sam da bih govorila u ime svih ciji se glas jedva čuje. Ali pred vama stoji neko ko je ćerka, sestra, drugarica, građanka Srbije i ljudsko biće koje želi da živi slobodno i autentično. Nažalost, realnost sa kojom se suočavamo svakodnevno nije blistava. Suočavam se sa zakonskim preprekama koje mi otežavaju identitet, rekla je Ana Jovanović iz UO Prajd.

Na Beograd Prajdu su prisutni i transparenti podrške narodu Palestine.

Prajd 2024, šetnja Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U svom obraćanju, Jovanović se osvrnula i na druge društveno marginalizovane grupe i na stereotipe koje im se pripisuju i njihovu štetnost.

Pročitajte još:

„Širom Srbije postoje romska naselja u kojima ne postoje uslovi za život, deca odrastaju u siromaštvu, problemi su ogromni ali je mnogo lakše reći da su Romi lenji i da samo žele da prave decu“, kazala je Jovanović.

Prajd 2024, šetnja Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Posle šetnje i povratka u Park, u 18 sati biće otvorena dva punkta za ulazak na koncert, od kojih se jedan nalazi na raskrsnici Resavske i Masarikove, a drugi na raskrsnici Nemanjina i Kralja Milutina.

Glavni zahtev Prajda je i ove godine usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare