Kompanija Avala studios doo odbacila je danas optužbe iznete u nekim medijima da će u beogradskom Košutnjaku biti posečeno više hektara šume da bi se izradio stambeni kompleks i parking u najvećem beogradskom parku.

„Društvena odgovornost Avala studios doo je da vodi računa o prirodi i neće krčiti šumu kao ni retka stabla u okviru postojeće infrastrukture“, saopšteno je iz Avala studios doo.

U saopštenju se ističe da će samoniklo divlje rastinje i korov biti sanirani u saradnji sa Gradskim zelenilom i Srbija šumama, a pošumljavanje će se vršiti sa tri puta više novih stabala u odnosu na divlje rastinje koje bude uklonjeno.

Navodi se da će biti kreirane i zelene površine za šetnju i rekreaciju umesto dosadašnjih deponija i nepristučnih delova prirodi.

U saopštenju se, međutim, navodi i da deo plana izgradnje pored studija obuhvata stambeno-poslovni kompleks sa državnom školom, sportskim centrom, dva vrtića, staze za biciklizam, dečije igralište i zgrade sa zelenom energijom.

Da bi se očuvala priroda i zadržale zelene površine, predviđeni su parkinzi ispod svih zgrada i filmskih studija.

Avala studios doo takođe navodi da se izgradnja najsavremenijih filmskih studija radi na osnovu Plana detaljne regulacije čiji je obuhvat 86 hektara, od čega će biti iskorišćeno oko 40 hektara.

Foto: Google maps

U okviru projekta biće oko 50.000 kvadratnih metara filmskih studija i pratećih prostora za filmsku industriju.

Podseća se da trenutno postoji oko 36.000 metara kvadratnih, koji, međutim, nisu adekvatni, a samo se 3.000 metara koristi za domaće produkcije s obzirom da ne zadovoljavaju potrebe internacionalnih produkcija.

U saopštenju se navodi da će biti rekostruisana dva studija od oko 2.000 metara kvadratnih, a ostalo će se zidati prema najsavremenijim standardima.

Avala studios doo procenjuje da će planirani prihod od filmske industrije stanih filmskih produkcija za Republiku Srbiju biti između 120 i 150 miliona evra godišnje.

Posebno se ističe da Avala studios doo realizuje digitalizaciju filmova koji su u vlasništvu, a koji se čuvaju u prostorijama Jugoslovenske kinoteke kako bi se očuvalo kulturno nasleđe najveće produkcijske kuće sa ovih prostora-

Dodaje se i da se društvo aktivno uključilo u rešavnje pitanja stambenog zbrinjavanja 43 porodice koje žive više od dve decenije u neuslovnim prostorima radničkih baraka.

Tako će bivši radnici RTS, izbeglice i interno raseljena lica iz Hrvatske, Bosne i Kosova i Metohije dobiti u vlasništvu u Resniku stanove čija je vrednost oko 1,5 miliona evra.

Nekadašnja državna filmska kompanija Avala film privatizovana je od strane Avala studios i danas je većinski vlasnik društva češka firma SEBRE.

Obuhvatom plana se nalaze objekti Radio televizije Srbije, Jugoslovenske kinoteke, stanica protivpožarne policije sektora za vanredne situacije, Fakultet za sport (DIF) i crkva Sv. Luka koji će ovim planom konačno dobiti mogućnost za proširenje sopstvenih kapaciteta.

„Društvo Avala Studios teži da povrati sjaj i slavu kroz potpunu revitalizaciju filmske industrije u Srbiji i ulaganje u visini od 65 miliona evra u izgradnju filmskih studija“, kaže se u saopštenju.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar