Vesić „brani“ Košutnjak: Nećemo dozvoliti smanjenje šume

Društvo 06. jul. 202008:23 > 22:05
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da Grad neće dozvoliti smanjenje šume u Košutanjaku, makar to tražio investitor. Tako je reagovao povodom sve burnijih reakcija na najave da bi Košutnjak mogao da izgubi hektare i hektare šuma.

Vesić je rekao da se na Košutnjaku planira uređivanje hangara, pokretanje „Avala Filma“, gde će se ponovo snimati.

„Niko nije lud da poseče toliko hektara šume“, rekao je sinoć Vesić za Pink.

Ističe da su to sve dezinformacije i izmišljotine, kako je naveo, „plaćenika“.

Vesić je to rekao komentarišući navodne najave seče velikog broja drveća u Košutnjaku.

„Šumska osnova se neće menjati ni u Košutnjaku, ni u ostatku Beograda“, poručio je Vesić.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kontroverzna privatizacija nekadašnjeg „Avala filma“ polako dobija epilog, kroz izradu planskih dokumenta, koji će stvoriti uslove za komercijalnu izgradnju i utrživanje ekskluzivnog zemljišta u Košutnjaku. Sumnje da je cilj privatizacije bio razvoj filmskog centra polako se obistinjuju, pošto je novi plan detaljne regulacije za „Filmski grad“ primarno orjentisan na prenamenu šumskog i neizgrađenog zemljišta i njegovu efektnu urbanizaciju, piše portal Beobuild.

Šta više, radi se o ekskluzivnoj stanogradnji, planiranoj na delu Košutnjačke šume, kao prirodnom resursu i dobru od opšteg interesa. Koristeći činjenicu da ovaj deo Košutnjaka formalno nije u obuhvatu zaštićenog prirodnog dobra, ovaj plan predviđa uklanjanje i urbanizaciju skoro 30 hektara gradske šume, piše Beobuild.

Možda jedan od najduhovitijih i najrealističnijih komentara na ove navode stiže od člana redakcije Njuz.net Marka Dražića, koji je na svom Fejsbuk profilu napisao: „Ljudi će kupovati stanove na Košutnjaku da bi živeli pored šume, ali šume neće biti, jer će je iseći da bi sagradili stanove za ljude koji žele da žive pored šume“.

Ostaje nam da se vidi ko će biti u pravu – Vesić ili Dražić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar