Foto: EPA/ADRIAN BRADSHAW

Advokatska kancelarija koja zastupa australijske akcionare Rio Tinta, objavila je da više neće sarađivati sa ovom međunarodnom kompanijom, nakon što su lobisti, koji zahtevaju otvaranje rudnika, pokušali da pridobiju australijsku vladu i utiču na njih da ne usvoje novu reformu, koja se odnosi na zaštitu životne sredine zbog uticaja klimatskih promena.

Iz kompanija Rio Tinto, Hancock Prospecting i nekoliko drugih zapadnih australijskih industrijskih korporacija, poslali su pismo australijskom premijeru Entoniju Albanezu, u kojem su izrazii zabrinutost zbog uvođenja ekoloških reformi, koje priprema vlada, prenosi Rojters.

Pismo, koje su poslali je objavljeno nakon što su iz Grinpisa zatražili uvid u ovaj dopis, pozivajući se na informacije od javnog značaja. Naime, iz pomenutih kompanija poslat je apel vladi Australije da uklone sve stavke koje se odnose na klimatske promene, poput određenih, dozvoljenih emisija ugljenika, na osnovu kojih se vidi stepen zagađenja.

Foto: EPA-EFE/ALAN PORRITT

Australijski centar za korporativnu odgovornost (ACCR), koji poseduje mali broj akcija u Rio Tintu, saopštio je da je ovaj apel nedosledan i da predstavlja ugrožavanje javnog dobra, kao i kršenje njihovog poverenja u rad korporacije, zbog čega prekidaju saradnju.

„ACCR prekida sporazum o podršci angažmanu Rio Tinta, zbog promene klime i dekarbonizacije. Nećemo učestvovati u angažmanima koji bi se s pravom mogli shvatiti kao ‘zelenašenje’“, navodi se u saopštenju ACCR.

Oni navode da bi saradnju sa Rio Tintom obnovili samo u slučaju ako bi kompanija zvanično promenila svoj stav, i prestala da sabotira uvođenje reforme za zaštitu životne sredine.

Nakon ove reakcije, iz Rio Tinta stiglo je saopštenje, u kojem kažu da će ipak pružiti snažnu podršku reformama za zaštitu životne sredine i da se raduju saradnji sa australijskom vladom.

„Smatramo da nova reforma treba da podstakne i ojača sve procese za zaštitu životne sredine“, navodi se u saopštenju korporacije.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare