Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas da je otvaranje kovid bolnice u Batajnici bilo spasonosno jer su svi bolnički kapaciteti bili prenategnuti.

„Čini mi se da smo kupili vreme dok ne osetimo prve povoljne efekte mera, koje su naši građani počeli da poštuju“, rekao je Ašanin u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, na lečenju u Batajnici su 483 pacijenta, od kojih je 48 intubirano.

„Ne smem da pomislim šta bismo radili da prošle nedelje nismo imali ovakvu bolnicu“, rekao je direktor Kliničkog centra Srbije.

Ašanin je rekao da se održavaju trendovi punih bolničkih kapaciteta.

Prema njegovim rečima, u prijemnoj ambulanti Infektivne klinike obavi se svakog dana između 350 i 400 pregleda, a od 15 do 20 odsto pacijenata zahteva bolničko lečenje.

„U ovom momentu svaki bolesnik nalazi mesto, zadržavamo visok nivo hospitalizovanih, što utiče da imamo niži mortalitet od drugih država“, istakao je Ašanin.

On je ukazao da je veliki broj zaraženih i hospitalizovanih posledica neadekvatnog ponašanja.

Direktor KCS je istakao da zaposleni u Kliničkom centru rade na dva koloseka – u kovid i nekovid delu, koji je morao da se prilagodi protivpandemijskim merama.

„Smanjili smo kapacitete nekovid dela prvo na 50 odsto, a sada smo na 30-40 odsto. Radimo da zbrinemo hitne i hronične bolesnike koji su došli u neodložna stanja, najviše kardiovaksularne, maligne bolesti i komplikacije od dijabetesa“, naveo je Ašanin.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare