Foto:TANJUG /VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Masovna vakcinacija u Srbiji protiv korone može da se očekuje krajem sledeće godine, najavila je premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona je navela da je borba protiv epidemije skupa i upozorila da su 96 odsto vakcina već kupile bogate zapadne zemlje.

Brnabić je istakla da je borba protiv pandemije veoma skupa, jer su skupe oprema, testovi, vakcine koje svi teže da nabave.

„Devet od 10 siromašnih zemalja verovato neće moći da primi vakcinu 2021. godine, jer su bogate zemlje već kupile 53 odsto vakcina predviđenih za proizvodnju sledeće godine. A, sa toh 53 odsto vakcina, vakcinisaće se samo 14 odsto ukupne populacije“, ukazala je Brnabić na skupu povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Ona je istakla da se Srbija bori i nastoji da vakcine obezbedi i bilateralno i kroz međunarodne mehanizme, kao što je Covax.

Brnabić je poručila da Srbija daje sve od sebe da se na najbolji način izbori sa pandemijom, da zaštiti živote i zdravlje građana, ali i njihova radna mesta i ekonomiju, kako bi nastavila da se razvija i nadoknadi propušteno u ovoj godini, što je, ističe, biti teško.

„Garantujem da ćemo, kada sve ovo bude iza nas, nastaviti da poštujemo individualna prava i slobode, kao i pre pandemije korona virusa, i uz pomoć novog Ministasrtva, što je signal koliko su nam ljudska prava i društveni dijalog važni i da želimo da ih šitimo i unapređujemo“, rekla je Brnabić.

Pandemija koronavirusa, prema njenoj oceni, do srži je uzdrmala dva osnovna principa modernog sveta – princip ljudskih prava i njihovog poštovanja i princip jednakosti između pojedinaca i između zemalja.

Premijerka je istakla da je cela 2020. bila u znaku ograničavanja prava i sloboda kakva se ne pamte, kako bi se sačuvalo ono najvažnije pravo – na život, ali da su zemlje bile prinuđene da uvode restrikcije, ograničavanje slobode kretanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare