Foto:shutterstock

Milijarde dinara Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), odnosno država Srbija, duguje apotekama, domovima zdravlja, bolnicama, za nabavku lekova, medicinska pomagala, tendere, a ako uskoro ne isplate sav taj novac, neće više biti izdavanja na recept, sve ćemo morati da naplaćujemo, revoltirano za Nova.rs priča Nataša B., vlasnica pet apoteka, kojoj država za refundaciju duguje oko 10 miliona dinara.

Pročitajte još:

Poslednja uplata RFZO-a bila je u maju, a tada su ustanovama izmirili dug iz februara. Međutim građani se razboljevaju svakoga dana i dnevno se izda na hiljade recepata, sa kojima pacijenti odlaze u apoteku očekujući da lek dobiju besplatno. Ipak, nabavku tih medikamenata neko mora da plati.

“Taj neko smo mi, vlasnici apoteka, koji se sad zadužujemo u bankama, kako bismo uspeli da platimo sve nabavke, ali i plate za radnike i sve ostale dažbine koje su ogromne. RFZO kasni sa uplatama za recepte i za pomagala, koja smo izdali pacijentima i već platili dobavljačima, očekujući da ćemo od Fonda dobiti novac. U junu dinara nismo videli, a evo već je kraj meseca. Poslednja uplata bila je u maju kada su nas isplatili za februar. Kako da platimo plate zaposlenima? Od čega da platimo kirije? Porez?” pita Nataša, koja je, zbog straha od inspekcija i dodatnih problema koji je mogu zadesiti zbog optužbi na račun Fonda i države, zamolila da ostane anonimna.

Dobavljači apotekama ne tolerišu kašnjenje, oni gube rabate, a u ugovoru sa Fondom piše da su dužni da im plaćaju na 60 dana.

pavlovićeva mast
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

“Možda bi neko mogao da pita predsednika Vučića, kad već priča o povećnju penzija, helikopter parama i kako je sve u Srbiji divno, i da država ima para, zašto nam ne isplate ono što nam duguju?” besna je Nataša.

Dobiti odgovor od Fonda, ističe ona, ravno je nemogućoj misiji.

“Kao apoteke nemamo nikakav kontakt sa Fondom, ne postoji osoba koja sa nama komunicira, koja bi nam se obratila i objasnila šta se dešava. Farmaceutska komora Srbije slala je dopis RFZO-u, u kojem su zahtevali da znaju zašto kasne sa isplatama i kada ćemo dobiti novac. To je bilo prošlog meseca, a od tada nismo čuli odgovor. Nemamo nikakve informacije, a građani iz dana u dan dolaze sa receptima i mi izdajemo lekove koje smo platili, a ne znam više odakle. Novac bacam u bunar, tako se osećam“ kaže naša sagovornica.

Država za recepte i pomagala duguje ne samo privatnim, već i državnim apotekama, ali i domovima zdravlja i bolnicama.

cena lekova
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Problem je i sa veleprodajom, jer duguju zdravstvenim ustanovama za tendersku robu, a duguju i fabrikama. Oni apsolutno ništa nikome više ne plaćaju!“ naglašava Nataša.

Duguju novac za mart, april, maj, a u pitanju su milijarde dinara za sve apoteke.

„Vlasnica sam pet apoteka, a dve su u dva sela u Srbiji i to su male apoteke, tako da ja nemam troškove kao veliki lanci. Međutim i meni, koja sam ‚mala‘ u ovom poslu, za recepte koje smo dobili, država duguje više od dva miliona mesečno, znači oko 10 miliona duga imaju samo prema meni, a možete da zamislite koliki su onda dugovi velikih apotekarskih lanaca. Dogovor sa Fondom je bio da do 10. juna isplate dugovanja za mart, a do 10. jula za april. Međutim, još ništa od toga nisu platili“ priča vlasnica apoteka.

Sve ozbiljniji finansijski problem, apoteke regulišu preko kredita.

Foto: Aleksandra Petrović

„Hranim desetoro ljudi i njihove porodice. Juče sam podigla kredit u banci kako bih isplatila plate ljudima. Koleginica ima 10 apoteka, a u Fondu joj je zarobljeno 40 miliona dinara. Ima u našoj zemlji dosta apotekarskih lanaca koji su politički otvarani, gde vlasnici nemaju veze sa farmacijom i oni verovatno dobijaju novac nekim sivim putevima. Suština je što ne znamo šta će biti u narednom periodu, koliko će ovo kašnjenje da traje. Niko nam se ne obraća, niti nam govori kako da se organizujemo i šta da radimo” kaže Nataša.

Ako se ovako nastavi, apoteke će obustaviti izdavanje lekova na recept.

„Plašim se da ako nam uskoro ne isplate šta nam duguju, nećemo moći da izdajemo lekove na recept. Pa kad dođe penzioner u apoteku sa receptom, moraćemo da mu kažemo da plati, jer nema drugog rešenja. Ako iz Fonda odgovore da nemaju para, onda se to ne uklapa sa onim što slušamo svaki dan od predsednika. Kako ima novca za mlade, za povećanje penzija, za vaučere… a nema za lekove? Mi smo taj novac zaradili“ naglašava naša sagovornica.

„Predsedniče, zašto ne izmirite dugovanja prema apotekama, domovima zdravlja, bolnicama, pa onda delite po 100 evra mladima, povećavate penzije starima i dajete vaučere za godišnje odmore?“ pitaju apotekari.

Iz RFZO-a na pitanja Nova.rs o dugovanju prema apotekama, nisu odgovorili do zaključenja ovog teksta.

Problem zbog fiskalizacije

Farmaceutska komora Srbije je od aprila ove godine upoznata od strane svojih članova sa kašnjenjem u redovnoj isplati od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kažu u Komori za Nova.rs.

“Povodom ovog problema komora se obratila RFZO u aprilu i maju. Aktivno smo uključeni u rešavanje ovog problema i informisani smo da će do kraja ovog meseca biti uspostavljena redovna dinamika plaćanja, odnosto isplata faktura za mesec mart. Smatramo da su problemi nastali usled primene zakonskih i pod zakonskih akata iz oblasti fiskalizacije i e-fakture” kažu u Komori.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare