Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U apotekama širom Srbije već oko dva meseca nema Ksanaksa, leka za lečenje anksiozonosti, ali po rečima psihijatra i psihologa Petra Vojvodića, pacijenti koji koriste ovaj lek ne bi trebalo da brinu, jer na tržištu postoji adekvatna zamena.

Nakon žalbi čitalaca da već neko vreme u apotekama ne mogu da pronađu Ksanaks, Nova.rs pozvala je više većih apoteka u Srbiji i saznala da ovog leka već neko vreme nema na srpskom tržištu.

„Lek nije dostupan već oko dva meseca i nije poznato kad će ponovo biti dostupan“, rečeno nam je u jednoj od beogradskih apoteka.

Povezane vesti:

Isto informaciju smo dobili i iz apoteka u Novom Sadu i Kraljevu. Psihijatar i psiholog Petar Vojvodić kaže da pacijenti kojima je pripisana terapija ovim lekom nemaju razloga za brigu, jer postoji alternativa, a to je lek Ksalol.

„Ksanaks i Ksalol su isti lek, imaju potpuno istu hemijsku strukturu, sve je isto, samo je u pitanju drugi proizvođač“, kaže dr Vojvodić za Nova.rs. I jedan i drugi lek imaju aktivnu supstancu alprazolam.

Alprazolam je, kako objašnjava psijatar, lek namenjen za kratkotrajno lečenje umerenih ili teških anksioznih stanja i anksioznosti povezanih sa depresijom. Takođe se koristi kod napada panike, ali ne i za kratkotrajno lečenje blage aksioznoti, odnosno napetosti usled svakodnevnog stresa. Ksanaks, koga trenutno nema u apotekama proizvodi američka korporacija „Fajzer“ koja ima predstavništvo u Srbiji, dok Ksalol proizvodi  „Galenika“. Oba leka se proizvode u tabletama od po 0,25 i 0,5 miligrana.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare