Foto: N1

Novinarka Antonela Riha, koja je u saopštenju Opštine Vračar imenovana kao jedna od osoba koje su prijavile mural Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu, kazala je da ne postoji jasna volja da se on ukloni.

Ona kaže da je nedavno prijavljeno 12 velikih crteža lika Ratka Mladića, osuđenog za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine, „svuda po gradu“.

„Baš pored opštine Vračar imate jedan grafit u slavu Ratka Mladića. Cela Knez Mihailova, imate one odštampane likove Ratka Mladića. Mi imamo ceo grad preplavljen Ratkom Mladićem“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, ovo znači ili da predsednik Aleksandar Vučić, ministar polcije Aleksandar Vulin i zamenik gradonačelnika Goran Vesić nisu u stanju da kontrolišu šta se događa u Beogradu, ili „imamo parapolicijsku grupu koja pod okriljem države zapravo stavlja potpis ove vlasti“.

Riha kaže za N1 da mural daje sliku grada koja je po njenoj oceni netačna, jer ne veruje da većina građana podržava Mladića, ali se možda plaše ili ne znaju kome da se obrate.

„U Njegoševoj imate straže, bukvalno okupiranu raskrsnicu od strane nekih vrlo mladih momaka koji čuvaju mural“, rekla je ona.

„To nije spontana akcija neke grupe neonacista koji idu naokolo i šaraju ovaj grad, to je vrlo organizovano. Sad je pitanje da li je država organizovanija od njih ili ih država organizuje, a ja nemam odgovor“, dodaje.

Njen utisak je da policija „štiti ljude koji to žvrljaju“, a da su policiji poznati „i mi koji se bunimo zbog tih žvrljotina, a i oni koji ih crtaju“.

„To je potpis ovog vremena i ove vlasti“, rekla je ona.

Bonus video – Rasprava prolaznika i branilaca murala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar