oglas stan
Foto: Jerome Cid / Alamy / Alamy / Profimedia

Povodom 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, danas se u Novom Sadu održava antifašistički marš u slavu heroja i oslobodilaca grada. Istovremeno, jutros su u gradu na više lokacija osvanuli transparenti “Hvala partizanima”. Antifašistički marš će krenuti sa Trga Marije Trandafil, odakle će se ići do Keja žrtava racije, simboličnom trasom kojom su prošli oslobodioci ulazeći u Novi Sad koji su, već u bekstvu, napustile jedinice nemačke, mađarske i NDH vojske i kvislinške trupe, navode organizatori.

“Tog svetlog oktobarskog dana na prozorima i u rukama Novosađana koji su preživeli fašističku okupaciju zavijorile su se jugoslovenske zastave sa petokrakom i one crvene, proleterske. Mi ćemo razviti zastave antifašizma i pozvati građane i građanke Novog Sada da se, inspirisani herojstvom partizana i naših hrabrih sugrađana, pridruže šetnji, ali da se i u svim sadašnjim i budućim zalaganjima očuva slobodarski i antifašistički duh Novog Sada”, navodi se u pozivu novosadskih antifašista.

Pročitajte još

“Nema mesta za antisemite, revizioniste i ideologe zla. Njima stajemo na put u ime mira, slobode i humanizma. Neka živi slobodarski Novi Sad! Neka živi antifašizam“, poručuju organizatori skupa.

Okupljanje je u 18 časova, na Trgu Marije Trandafil.

BONUS VIDEO Srpska Atina na listi evropskih gradova za tihi život: Inostrana privatna kompanija hvalospevima častila Novi Sad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar