kovid bolnica
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Specijalista anestezije, reanimacije i intenzivne terapije Slavko Živković, zaposlen u Zdavstvenom centru u Vranju, rekao je danas da nešto mora da se menja u protokolu lečenja u Kovid bolnicama pred novi talas korona virusa, koji se očekuje.

On je najpre poslao medijima pismo koje je pre nešto više od mesec i po dana prosledio ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru.

U pismu je izneo detalje o lečenju teško obolelih pacijenata u kovid bolnici u Kruševcu, gde je bio angažovan u dva navrata, i tvrdi da je u jedinicama intenzivnog lečenja preminulo 665, a u jedinicama poluintenzivnog lečenja 188 obolelih, što je nazvao “poražavajućim“.

Pošto nije dobio nikakav odgovor od nadležnog ministra, održao je u Vranju konferenciju za novinare.

Tu je izneo detalje o lečenju teško obolelih pacijenata u kovid bolnici u Kruševcu i istakao da mu nije cilj da iznosi „prljav veš“, već da skrene pažnju da nešto mora da se menja u protokolu lečenja pred novi talas oboljenja, koji se očekuje na jesen.

„Moja želјa i namera su da nešto promenimo u lečenju najteže obolelih pacijenata, koji su u crvenoj zoni ili na aparatima za disanje. S tim cilјem sam sve ovo što govorim napisao u pismu ministru Lončaru“, kazao je Živković.

On smatra da najteži bolesnici zahtevaju posebnu terapiju, mimo one koja je uobičajena za ostale pacijente.

„Ako vidite da i posle pet meseci lečenja takvih pacijenata terapija koju ste propisali ne daje rezultate, onda nešto treba menjati, a ne strogo se držati protokola. To se zove konvencionalna terapija, gde čovek treba da ima i hrabrosti da nešto promeni“, istakao je vranjski anesteziolog.

Živković tvrdi da je svaka inicijativa za promenu terapije “na sve moguće načine opstruirana” od strane rukovodstva kruševačke bolnice, jer se pacijenti leče šablonski, a trebalo bi im se posvetiti pojedinačno.

„Sukob mišljenja je kulminirao krajem mog angažovanja u kruševačkoj kovid bolnici, kada sam čvrsto zauzeo stav oko terapije četvoro pacijenata iz Vranja, za koje sam imao odobrenje porodica da mogu preduzeti sve što smatram da će dovesti do poboljšanja njihovog stanja. Te pacijente su po mom odlasku nastavili da leče po drugim metodama i preminuli su“, kaže Živković.

Navodi da je pokušao da svoja zapažanja iz kovid bolnice prenese i podeli samo unutar struke, među lekarima, ali kaže da je retko ko hteo da ga čuje, uključujući i ministra Lončara.

„Ne možete da lečite pacijente šablonski, ne vodeći računa ni o njihovoj telesnoj masi, ni o težini kliničke slike, ni o mnogim drugim parametrima. Mi smo tamo kao nešto radili, a ustvari smo bili samo nemi posmatrači pacijenata koji su putovali na onaj svet“, rekao je Živković.

On ukazuje da su preporuke i protokoli u različitim kovid centrima u Srbiji dali Različite rezultate. Kao primer dobrog rada naveo je bolnicu “Dragiša Mišović” u Beogradu, a kao primer lošeg rada u lečenju bolnicu u Kruševcu.

BONUS VIDEO: Dr Goran Stevanović: Korona opet može da podivlja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar