nevakcinisani korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Stručnjaci, ali i članovi Kriznog štaba, saglasni su u oceni da Srbiju čeka četvrti talas koronavirusa. Dileme su da li će on početi u avgustu ili će stići tek na jesen, a kako saznaje Nova.rs od izvora iz bolnica, anesteziolozi u Beogradu dobili su praktično naređenje da nakon 15. avgusta ne mogu da idu na godišnje odmore, te da će biti dobiti raspored u kojim bolnicama će biti raspoređeni.

Broj zaraženih koronavirus raste svakog dana. Iako brojevi još uvek nisu dramatični, beleži se trend povećanja novozaraženih, pa je tak u ponedeljak registrovano novih 227 slučaja infekcije virusom.

Usporen proces vakcinacije i konstantno nepoštovanje mera uticali su na to da više nema dileme da li će Srbija ući u četvrti talas virusa. Državni sekretar Ministarstva zdravlja, Mirsad Đerlek nedavno je izjavio da je četvrti talas praktično neminovan.

„Sa ovako niskim procentom imunizacije mladih i sa delta sojem koji će tek pokazati svoju jačinu za nekih mesec, dva ne možemo čekati mirno jesen i neminovan je četvrti talas koji će verovatno doći čak i pre jeseni“, izjavio je Đerlek.

Identičan stav imao je i epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon koji je istakao da je sa ovakvim stepenom vakcinacije, u Srbiji na jesen izvestan novi talas virusa.

„Na jesen nam preti novi talas. S ovim stepenom vakcinacije, on je izvestan. Ljudi moraju da shvate da nismo dostigli kolektivni imunitet. S brojkama se manipuliše, ili blaže da kažem, različito se predstavljaju. Kada se kaže da je vakcinisano blizu 50 odsto, misli se na punoletne građane, oko 5,4 miliona koliko se procenjuje da ih je trenutno u Srbiji. Međutim, mi smo obuhvat vakcinacije pomerili na granicu do 12 godina, dakle potrebno nam je još više vakcinisanih“, objasnio je dr Kon.

Novi talas očigledno je pred vratima Srbije, a prema saznanjima našeg portala bolnice na Zvedari, Zemunu i Bežanijskoj kosi biće od avgusta najverovatnije vraćene u kovid sisteme.

Takođe, kako saznajemo od zaposlenih, praktično svim anesteziolozima naređeno je da od 15. avgusta ne mogu da idu na svoje godišnje odmore, te da će biti raspoređeni po bolnicama.

Bonus video: „Vučićev“ Dom zdravlja u Borči

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare