Foto:Tara Radovanović/Tanjug; Goran Srdanov/Nova.rs; Filip Krainčanić/Nova.rs

Ukoliko broj novozaraženih koronavirusom nastavi da se povećava ovim tempom, za nekoliko nedelja stići ćemo do više od 1.000 slučajeva dnevno i ponovnog punjenja bolnica, upozoravaju lekari i medicinsko osoblje koje je prethodnih godinu i po dana provelo u crvenim zonama. Nadaju se da toga neće doći, ali su spremni da ponovo navuku skafandere, ako bude neophodno.

„Bili smo na 65 pozitivnih, a sada smo stigli do više od 200. To je više nego dvostruko više i to bi po edipemiološkoj logici predstavljalo uvertiru za novi talas, za još veći broj obolelih i sve ono kroz šta smo prošli. Za nekoliko nedelja ćemo, ukoliko nastavimo ovom dinamikom, imati više od 1.000 zaraženih dnevno“, upozorava epidemiološkinja dr Lela Ilić iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

Direktorka Službe za bolničku epidemiologiju UKCS dr Vesna Mioljević, takođe predviđa rast broja zaraženih.

„U Evropi i drugim zemljama sveta sve je dominantniji delta soj koronavirusa, pa i u našem okruženju raste broj inficiranih ovim novim sojem. Iz tog razloga možemo u narednim nedeljama da očekujemo povećanje broja novoinficiranih i u našoj zemlji, a treba uzeti u obzir i to da je vreme letovanja i putovanja, da većina mladih nije vakcinisana i da se ne poštuju epidemiološke mere“, kaže dr Mioljević.

To će značiti i ponovnu mobilizaciju kovid sistema.

Vakcina jedino rešenje

„Povećanje broja inficiranih i klinička slika koja zahteva hospitalizaciju uvod je u reorganizaciju zdravstvenog sistema i obezbeđivanje kapaciteta za prijem kovid pacijenata, sa čim smo se već upoznali u prethodnih godinu i po dana“, poručuje dr Vesna Mioljević i dodaje da je vakcinacija jedini pravi način da se smanji broj pacijenata sa težom kliničkom slikom, onih kojima će biti neophodna hospitalizacija.

I glavni koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu dr Zoran Bekić strahuje da će u Srbiji uskoro biti više od 1.000 zaraženih koronavirusom dnevno, a isto upozorenje iznosi i epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa dr Predrag Kon. On upozorava da vrlo brzo može da počne punjenje bolničkih postelja.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže da je evidentno da će četvrti talas korone biti mnogo jak ako se ne poveća procenat vakcinacije.

„Kada bih se ja pitao, uveo bih obaveznu vakcinaciju za sve građane. U prethodnih 200-250 godina imunizacija je spasavala države i planetu, i to je jedini način da izborimo s epidemijama“, rekao je Đerlek koji smatra da postoji ozbiljna opasnost da se odugovlačenjem vakcinacije pojavi mutant rezistentan na vakcine.

Batajnica u pripravnosti

Za kovid pacijente u Beogradu su trenutno rezervisani kapaciteti bolnice u Batajnici i Infektivne klinike.

„U našoj bolnici trenutno se na bolničkom lečenju nalazi 39 bolesnika, od toga 27 u poluintenzivnoj nezi, 12 u intenzivnoj nezi, a troje je intubirano. Poslednjih šest nedelja zapaža se trend smanjenja broja hospitalizovanih, što jedino možemo objasniti ulogom i značajem vakcinacije, ali novi sojevi nas opominju da nema opuštanja i da se nose maske u zatvorenom i da se apeluje na nevakcinisane da se što pre imunizuju“, poručuje direktorka kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević.

Tatjana Adžić Vukičević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

KBC „Dr Dragiša Mišović“ izašao je iz kovid sistema u maju. Za 14 meseci u toj bolnici bilo je zbrinuto više od 6.800 pacijenata svih starosnih kategorija. Glavna sestra u toj bolnici Nataša Bogunović kaže za „Novu“ da se svi nadaju da toga neće doći ponovo, ali da su spremni da odgovore i opet se uključe u kovid sistem, ako to bude neophodno.

„Nadamo se da će Batajnica i bolnica u Kruševcu, koje su trenutno specijalizovane za to, uspeti da pokriju sve. Ako ne bude tako mi smo spremni. I prošli put smo za 24 sata iz nonkovida prešli u kovid sistem rada“, kaže Bogunović.

U Beogradu 750.000 vakcinisnih

„U Beogradu je do ponedeljka 19. jula, prema zvaničnim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, bar jednom dozom vakcinisana 750.321 osoba, što je 54,1 odsto punoletne populacije“, objavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika. On je na svom Fejsbuk profilu napisao i da je revakcinisano 52 odsto populacije, odnosno 721.200 osoba. Osim toga, naveo je i da se polako povećava broj imunizovanih, pa je u ponedeljak vakcinisano 1.228 osoba na teritoriji glavnog grada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar