Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ukoliko mere ograničavanja rada ugostiteljskih objekata, prodavnica i tržnih centara ne daju rezultat i ne pomognu u sprečavaju širenja koronavirusa, sledeća mera je, kako je najavila premijerka Ana Brnabić, ograničavanje slobode kretanja, odnosno policijski čas. 

Bez namere da prizivamo uvođenje policijskog časa, već sa željom da ukažemo u kakvoj epidemiološkoj situaciji će jedino rešenje biti ograničenje slobode kretanja građana, pozvali smo više članova Kriznog štaba da nam razjasne šta je to što bi, prema njihovom mišljenju, bilo ključno da predlože uvođenje policijskog časa.

Međutim, ni Predrag Kon, ni Branislav Tiodorović, ni Darija Kisić Tepavčević nisu odgovorili na naša pitanja, a zvaničan odgovor nije stigao ni iz kabineta premijerke Brnabić.

Od nekih predstavnika Vlade Srbije nezvanično smo saznali da zabrana kretanja nije razmatrala ni na sednici Vlade niti je Krizni štab predlagao tu meru vladi, jer je se svi nadaju da će novousvojene mere biti dovoljne da se situacija smiri. Međutim, šta u suprotnom – ako mere ne prorade?

Da bismo shvatili da li nas i u kojim slučajevima prvog decembra čeka policijski čas, možda je najbolje da se vratimo rečima same premijerke. Najavljujući ograničenje rada ugostiteljskih objekata, prodavnica i tržnih centara, Ana Brnabić je rekla da je prihvatila savet stručnog dela Kriznog štaba da uvede restriktivnije mere.

„Primena počinje od utorka 17. novembra do 1. decembra kada ćemo odlučiti da li treba da se pooštravaju ili produžavaju mere, ali se nadam da neće biti potrebno. Sledeća mera je zabrana kretanja, ali nismo za to i ne razmišljamo o tome. Međutim, ako bude najneophodnije, znamo da je to sledeća mera, ali mislim da će današnja mera dati rezultate“ rekla je tom prilikom premijerka.

Iz toga bi se moglo zaključiti da ukoliko se epidemiološka situacija ne popravi, odnosno ukoliko ne promenimo sadašnju korona statistiku, jedino rešenje je policijski čas.

A kakva je statistika prethodila ovim merama?

U nedelju, danu kada su usvojene mere, bilo je 3.482 nova slučaja zaraze koronavirusom, a 20 ljudi je umrlo. Dan ranije u subotu pozitivnih je bilo 3.822, a korona je odnela 17 života. Slična situacija je bila i tog petka, 13. novembra, kada je bilo 3.499 novih slučajeva, a umrlo je 17 ljudi.

Dramtične brojke su bile i u danima koji su prethodili tom vikendu, pa je u sredu 11. novembra umrla 21 osoba, što je najveći broj žrtva u jednom danu od početka epidemije, a taj dan je bilo 3.536 zaraženih.

Nepovoljna epidemiološka situacija je počela da se „zahuktava“ 3. novembra kada je broj žrtva korone na dnevnom nivou prvi put od letos postao dvocifren, pošto je tog dana umrlo 11 ljudi. Od tog trećeg novembra do danas samo dva dana broj žrtava je bio jednocifren.

Slično je i sa brojem zaraženih. Tog 3.novembra bilo je 1.878 novih slučajeva zaraze i od tada kriva zaraženih neprekidno raste, jer samo je jednog dana, odnosno u ponedeljak, 9. novembra bilo ispod dve hiljade zaraženih dnevno.

To je, ukratko, sumorna korona statistika Srbije ovih dana, koju moramo da promenimo i, kako to kažu stručnjaci, zaravnimo korona krivu,  da nas prvog decembra ne bi dočekale još rigoroznije mere, među kojima je i policijski čas.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare