Foto: Nova.rs

Nešto manje od osam meseci nakon što je u Srbiji registrovan prvi smrtni slučaj od koronavirusa zvaničan broj žrtava ovog virusa prešao je 1.000, dok broj obolelih u jednom danu prelazi 20. Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović upozorava da je stvaran broj preminulih značajno veći, kao i da će ova crna statistika biti u značajnom porastu još najmanje tri nedelje.

Prema zvaničnim podacima, prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Srbiji desio se 20. marta, tačno dve nedelje nakon otkrivanja prvog inficiranog. Kako je tada objavljeno, u pitanju je bio muškarac star 59 godina iz Kikinde.

Dva dana kasnije, zabeležen je i drugi smrtni slučaj – od korne je preminula žena stara 92 godine.

Povezane vesti:

Treća smrt izazvana virusom kovid 19 desila se 23. marta u KBC „Dragaiša Mišović“. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar lično je obavestio javnost o tome da je preminula šesdesetogodišnja žena, naglasivši da uz koronu nije imala pridružene bolesti i izjavio saučešće porodici.

Zatim je registrovano tri, sedam, pet…preminulih u jednom danu. A kako je broj rastao tako se sve ređe govorilo o polu, starosti, pridruženim bolestima preminulih – ostale su samo brojke.

U toku prvog talasa koronavirusa naveći broj kovid smrti u jednom danu, njih devet, zabeležen je 14. aprila. Nako toga je stanje počelo da se popravlja, da bi od 21. maja do 26. juna u statistiku ulazila samo jedna ili ni jedna žrtva kovida na dnevnom nivou.

Prof. dr Zoran Radovanović podseća je takva distribucija broja obolelih po danima statistički gotovo nemoguća, tj. da je verovatnoća da se to desi jedan u četiri miliona.

„To je toliko neverovatno da je jasno da je intervenisala ljudska ruka, da je postojala svesna namera“, kaže Radovanović za Nova.rs i objašnjava kolike su razmere skiravanja podataka:

„Samo u Novom Pazaru jedne noći je bilo pet, druge još više preminulih, a za celu Srbiju je pisalo jedan. Jasno je da se enormno lagalo.“

Zoran Radovanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

U prilog tvrdnji da je veliki broj kovid smrti nije ušao u zvaničnu statistiku idu i rezultati istraživanja BIRN-a po kojima su u Srbiji od 19. marta do 1. juna od koronavirusa umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244.

Posmatrajući ovu mračnu krivu, dalje uočavamo da je drugi talas koronavirsa utihnuo tek krajem avgusta, kad je broj preminulih u jednom danu počeo da se kreće od nula do tri.

Povezane vesti:

Nakon toga, počevši od 27. oktobra, stanje ponovo kreće na gore. Tog dana je zabeleženo pet novih smrtnih slučajeva izazvanih koronavirusom, da bi ubrzo taj broj postao dvocifren, što je i juče bio slučaj.

Do sada najveći broj preminulih u jednom danu, od čak 21 osobe,  registrovan je 11. novembra. Juče je preminula samo jedna osoba manje od toga, čim je zvaničan broj smrti dostigao 1.009.

Profesor Radovanović smatra da je do sada bilo znatno više od 21 kovid smrti u jednom danu.

„Vlasti su krile da je polovinom aprila, kada je, na primer, upisano pet umrlih, bilo zapravo 36 i 38“, kaže profesor i naglašava:

„Sad samo iskrenije nastupaju, manje lažu, u tome je stvar. Imali smo mi i crnje dane.“

Samim tim što je istinitost dostupnih podataka dovedena u pitanje, nemoguće je na osnovu njih izvoditi osnovane predikcije. A Radovanović kaže da će na dalji tok krive u bitnom uticati i pridržavanje mera.

„Broj će i dalje ići naviše. Tek nakon što se preduzmu energičnije mere biće potrebno desetak dana da na dnevnom nivou počne da pada broj obolelih, a dvadeset dana da opada broj preminulih“, objašnjava iskusni epidemiolog.

Srbija treći talas nije mogla da izbegne, smatra on, ali „da smo kontrolisali na granicama, da samo ograničili rad noćnih klubova i splavova, onda bi porast bio manji – epidemija bi se razvukla pa bi i ukupna smrtnost bila manja, ne samo od kovida.“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare