Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U vreme policijskog časa, kada je građanima po nekoliko dana bilo zabranjeno da izlaze iz svojih kuća, ograničenje slobode kretanja bilo je pretvoreno u kućni pritvor, koji je izrečen naredbom izvršnog organa vlasti, što je pravno potpuno nakaradno i neprihvatljivo, izjavio je FoNetu advokat Jovica Todorović.

On je u serijalu razgovora Destinacija podsetio da je građanima Srbije starijim od 65 godina nekoliko meseci bilo „zabranjeno da uopšte izlaze“ iz svojih stanova i kuća, i naglasio da to više nije bilo ograničenje sloboda kretanja, već da im je ta sloboda bila „u potpunosti ukinuta“, što po Ustavu nije dozvoljeno.

Todorović je podsetio da Ustav propisuje da se sloboda kretanja može ograničiti zbog sprečavanja širenja zaraznih bolesti, ali da je to moguće „samo do one tačke“ kada ograničenje prestaje da bude ograničenje i pretvara se u potpuno ukidanje slobode ili prava.

„Ako je reč o kretanju, sloboda kretanja se može ograničavati sve dok se sloboda kretanja u stvari ne isključi“, izričit je Todorović.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

On je sa grupom svojih kolega predložio Advokatskoj komori da spreči „flagrantna kršenja“ prava na pravično suđenje u krivičnim postupcima tokom vanrednog stanja.

To se dešavalo, kako je objasni, na suđenjima preko Skajpa, kada okrivljenima nije bilo obezbeđeno da prisustvuju vlastitim suđenjima, uprkos tome što su bili dostupni sudovima, jer su se nalazili u pritvoru.

Todorović je naveo da je Upravni odbor Advokatske komore odbio inicijativu advokata, uz objašnjenje da je dovoljno što je ta komora državnim organima ukazala na kršenja Ustava i zakona, ali i uverenje da bi obustava rada advokata na suđenjima putem Skajpa bila „kontraproduktivna za interese advokature“.

Prema njegovoj oceni, osim prava na pravično suđenje i slobodu kretanja, tokom vanrednog stanja prekršen je „čitav niz prava“ iz oblasti radnog zakonodavstva.

„Imamo ozbiljne indicije da nije bila obezbeđena adekvatna zaštita na radu, što je najzačajnije, upravo zdravstvenim radnicima u okolnostima širenja zarazne bolesti“, rekao je Todorović.

On je ukazao da se to odnosi i na druge koji su po prirodi posla morali da budu na svojim radnim mestima, pomenuvši zaposlene u trgovini i uslužnim delatnostima.

Na pitanje da li država uošte ima nadležnost da zbog, brige za zdravlje građana ukida neka prava pojedinaca, Todorović je odgovorio da u Evropi nastaje jedna „potpuno nova grana prava“- Evropsko pravo ljudskih prava.

Kako je obrazložio, to znači da su ovim pravom države Evrope prihvatile koncept po kome postoji korpus ljudskih prava i osnovnih sloboda koje se nikada ne mogu ukidati, a za njih i Ustav Srbije kaže da su neotuđiva.

Todorović je objasnio da se sloboda kretanja može ograničiti zbog zaštite zdravlja, i precizirao da izvan tog korpusa postoje prava koja se mogu ukidati, kao što je pravo zaposlenog na regres za godišnji odmor.

S druge strane, naveo je, pravo na ograničeno radno vreme se ne može ukinuti, jer je to ljudsko pravo predviđeno Ustavom.

Todorović je predočio da građani Srbije, kojima su prekršena univerzalna ljudska prava i slobode garantovane Ustavom i međunarodnim pravom, moraju prvo da iskoriste sve pravne lekove u redovnim sudskim postupcima.

„Nakon toga moraju da iskoriste mogućnost da podnesu žalbu Ustavnom sudu, i tek ako ne dobiju pravnu zaštitu mogu da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu“, zaključio je Todorović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare