Marko Čubrilo Foto: Privatna arhiva; NASA GISS Surface Temperature Analysis / SWNS / SWNS / Profimedia

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je novu vremensku prognozu na svojm Fejsbuk profilu, a evo šta kaže kakvo nas vreme očekuje narednih dana. Republički hidrometoerološki zavod (RHMZ) danas je izdao četiri upozorenja - hidrološko, dva na visoke temperature i na kratkotrajne vremenske nepogode.

Danas pretežno sunčano i toplo ali bez ekstremne vrućine uz maksimum od +31 do +35 stepeni Celzijusa.

„U utorak će se ka nama približavati nov hladan front ispred kojeg će strujati vrlo topao vazduh. Posle podne nad zapadnim, jugozapadnim i severozapadnim predlima destabilizacija uz grmljavinu i pljuskove kao i lokalne nepogode. Nad istokom i jugoistokom, suvo i veoma toplo vreme uz maksimalnu temperatiru i do +37 stepeni Celzijusa. Krajem dana i u toku noći ka sredi hladan front uz lokalne nestabilnosti koje će se kretati ka istoku i doneti slabije zahlađenje. U zoni fronta će na udare biti jakog severozapadnog vetra i kako će ovaj front biti nešto jači od prethodnog parametra. U utorak maksimum od +25 na severozapadu Hrvatske do oko +38 ponegde na jugu i istoku regiona“.

„U sredu nad severnim i severozapadnim predelima uglavnom suvo ali svežije bez velike vućine. Nad središnjim i jugoistočnim predelima nestabilno uz pljuskove praćene grmaljavinom i lokalne nepogode. Dnevna maksimalna temperatura, kreta će se od +26 do +31, a na jugu regiona i oko +34 stepena Celzijusa. Zatim bi oko petka ponovo bilo suvo, pretežno sunčano i toplo ali bez ekstremne vrućine uz maksimume od +29 do +36 stepeni Celzijusa. Za naredni vikend i dalje stoje povoljni izgledi za novo osveženje, ovog puta još konkretnije uz češću pojavu pljuskova koji bi barem malo ublažili negativne efekte katastrofalne suše, a u koliko kiše bude i nad regionom Jadrana požari bi barem malo bili proređeni“, napisao je Čubrilo i dodao:

„Za sada još ima jako mnogo oscilacija u količini padavina i snazi zahlađenja za taj period, ali za sada bi veći deo regiona u narednih nedelju dana dobio preko 10mm taloga. Sutra novo osveženje uz grmljavinu i pljuskove i za sada u intervalu do oko dve nedelje nema najave za povratak ekstremnih vrućina na duži period“.

Upozorenja RHMZ

Republički hidrometoerološki zavod (RHMZ) danas je izdao četiri upozorenja – hidrološko, dva na visoke temperature i na kratkotrajne vremenske nepogode.

„Danas na severu u većini mesta oko 34 °C, u ostalim krajevima od 35 do 37 °C. Sutra veoma toplo sa temperaturama od 35 do 39 °C“, stoji u upozorenju na visoke temperature na području Srbije.

„U utorak uveče na severozapadu Srbije, a tokom noći ka sredi i u ostalim krajevima lokalno su moguće kratkotrajne vremenske nepogode: obilni plјuskovi sa grmlјavinom, pojava grada i jak i olujni vetar“, navedeno je u upozorenju na nepogode.

„Sutra na području Beograda veoma toplo, sa temperaturom oko 36 °C“, upozoravaju iz RHMZ-a na visoke temperature u Beogradu.

Dodaju i da će se zbog visokih temperatura vodostaji reka spustiti na svoj biološki minimum.

„Na Dunavu, kao i na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca, vodostaji će se narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Jadru, Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu)“, piše u ovom hidrološkom upozorenju.

Upaljen meteo-alarm

Na celoj teritoriji Srbije biće sutra upaljen narandžasti i crveni meteo alarm. Crveno upozorenje najavljeno je za jugoistočnu i jugozapadnu Srbiju, kao i za područje Kosova i Metohije, alarm je upaljen zbog ekstremno visokih temperatura.

Crveni meteo alarm znači da je vreme vrlo opasno.

„Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi“, navodi se na sajtu RHMZ.

U ostalim delovima zemlje biće upaljen narandžasti meteo alarm zbog visoke temperature, ali i zbog kiše i grmljavine.

Narandžasti meteo alarm znači da je vreme opasno.

„Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.“

Bonus video: Kako toplota beži iz kuće?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare