Foto: Shutterstock

Dok Srbijom hara vremenska nepogoda zbog enormnih vrućina koje dostižu i 40 stepeni, građani Mladenovca nemaju ni elementarne uslove za život. Naime, delovi opštine poput naselja 25. maj, Tozinog voća i sela Mladenovac, gde prema rečima našeg sagovornika Nemanje Milkića živi između 5.000 i 10.000 ljudi, od jutros nema vodu. Ona na momente dođe, nakon čega brzo nestane, pa se ponovo vrati, da bi u jednom trenutku potpuno nestala. Za to vreme, iz opštine poručuju da voda treba racionalno da se troši i da je ovakvo stanje očekivano jer je leto.

Voda generacijama nije luksuz i nikako to ne sme biti, ali za građane Mladenovca već godinama predstavlja pravo malo bogatstvo. Naime, i prošlog leta stanovnici ove beogradske opštine bili su bez vode danima, a neki i punih 20. Iz opštine su obećavali da će problem biti rešen, a za to vreme predsednik opštine Vladan Glišić gostujući na televiziji „Hepi“ govorio je kako je netačno da građani nemaju vodu.

Dok je Glišić govorio na Hepiju, Mladenovčanima je tadašnji zamenik gradonačelnika Goran Vesić poručio „optimistično“ da će vodu dobiti do 2025. godine, dok su nadležni bili još bahatiji i rekli da će vodu dobiti „kada padne kiša“.

Za to vreme, Mladenovčani su probleme sa institucijama preselili na ulicu i proteste, te izvršili blokadu puta dok se njihov problem konačno ne reši. Delovalo je da je kopanjem novih bunara problem rešen, ali novo leto donelo je stare probleme.

Mladenovac protest zbog vode
Mladenovac protest zbog vode Foto:Privatna arhiva

Građanin Mladenovca Nemanja Milkić kaže za Nova.rs da vode nije bilo od jutros u 8.40, te da se to dešava uvek kada su vreli dana poput današnjeg.

„Generalno u toku leta dešava se da nestaje voda u višim delovima grada. U pitanju su naselja 25. maj, selo Mladenovac. Oni su na malo višoj nadmorskoj visini i tokom leta iz nepoznatog razloga gube vodu jer bunari nisu dovoljni. Sećate se da je selo Mladenovac prošlog leta bilo bez vode 20 dana, a u jednom trenutku i centralno gradsko jezgro“, priča naš sagovornik.

On ističe da je jutros voda nestala u 8.45 sati, a da su dosadašnja iskustva pokazala da ona može da ne stigne ni čitavog dana.

U naselju živi između i pet i 10 hiljada ljudi

„Postoji dinamika kako ona nestaje. Najpre curi malo, pa nestane, pa se vrati i tako oko 20 minuta do momenta kada nestane i onda je nemamo do jedan ujutru. Ovakva je situacija u naselju 25. maj u kom živi između pet i 10 hiljada ljudi“, dodaje naš sagovornik.

Upitan da li je građane neko obavestio iz opštine, Milkić odgovara da su se funkcioneri oglašavali pre izbora, a da sada niko ne želi da da odgovore zbog čega nema vode.

„Pre izbora su obećavali da su spremni i da će sve biti u redu, a onda imate situaciju da nemate vodu na 40 stepeni. Napravili su Štab za vanredne situacija koji je obavestio građane da treba racionalnije da troše vodu i da će komunalna milicija da kažnjava ljude koji zalivaju baštu, što je apsurdno“, podvlači naš sagovornik.

On dodaje da je za razliku od prošle godine, ovog lega voda počela da nestaje pri manjoj temperaturi.

„Prošle godine voda je nestala na 40 stepeni, a evo sada već na 34. Simbolično, ostali smo bez vode kada su otvorili gradski bazen u Mladenovcu. Strašno je kakva je situacija, imali su godinu dana da srede problem i reše situaciju, ali očigledno nikome nije stalo do toga“, zaključuje naš sagovornik.

Naš portal kontaktirao je opštinu Mladenovac kako bismo dobili odgovor da li je tačno da meštani nemaju vodu i šta su uradili tim povodom, ali odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili.

Bonus video: Hidrolog – Centralnom i južnom delu Srbije preti nestašica vode

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare