U Kragujevcu je 17 mladih ljudi, preko noći dobilo otkaz, jer su se pobunili zbog dugogodišnjeg protivzakonitog rada preko agencije za zapošljvanje. Miloš Ilić, radio je tri i po godine kao bagerista u kragujevačkom Vodovodu. Otakaz je dobio, samo zbog toga što je podigao glas i zajedno sa svojim kolegama zatražio da postane ravnopravni član kolektiva i da od svog rada može dostojanstveno da živi. Njegove reči, da je „preko noći ostao na ulici sa nezaposlenom suprugom i dvoje dece“ pogađaju u srce i ujedno predstavljaju sliku Srbije, kako se država odnosi prema mladim ljudima.

Mladi Miloš (28) priča da je tri i po godine, tačnije puna 42 meseca, kao bagerista radio u kragujevačkom Vodovodu i kako kaže, u pola dana i u pola noći, izlazio na teren i rešavao probleme koji su vitalni za snabdevanje grada vodom.

Miloš Ilić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Nije tražio ništa više, osim da za svoj rad dobije adekvatna prava, koja  imaju i njegove kolege koje su, zvanični radnici „Vodovoda“.

Kao radnik „iznajmljen“ preko ageciije za zapošljavanje, Miloš, kako kaže, nije smeo da se razboli, nije imao pravo na plaćeno bolovanje, godišnji odmor, prekovremeni rad, rad na prazik, noćni rad, regres, prevoz i sva ostala prava iz radog odnosa.

Kao „iznajmljeni“ radnik preko agencije,  u preduzeću je, navodi on,  bio tretiran kao sezonski radnik, koji se angažuje za „berbu voća ili skupljanje lišča“.

Njegova priča je „slika“ današnje Srbije, a poruka koju upućuje vlastima, govori više od svih „statistika“ koje nam saopštava predsednik kako smo „ekonomski tigar“ i kako imamo najbrže rastuću ekonomiju u Evropi.

„Radio sam u Vodovodu 42 meseca kao bagerista, nas 17 isterali su na ulicu. Ja, lično imam dva deteta kući i ženu koja ne radi. Ovo je ‚za našu decu‘ kako kažu. Poslali su nas na ulicu i nemoj da se pitaju zašto omladina ide iz Srbije. Ovde nema nikakve budućnosti da bi se ostajalo. Zato sve više mladih ide i sve više mladih treba da ide, jer ovde budućnosti neće biti. I nemoj da pričaju ‚Za našu decu‘. Za našu decu ovde nema ništa“, ogorčen je Miiloš.

Sada, kao otpušteni radnik, koji brine o deci i porodici, kaže da će biti prinuđen da „ide u nadnicu“, kako bi preživeo.

„Ići ću da nadničnim. Da berem šljive, da kopam. Nešto, da se snađem, da prehranim svoju porodicu i da platim račune. Moram da preživim, nešto moram da radim“, razočarano je rekao Miloš, koji je ostao bez posla, samo zbog toga što je zatražio prava, koja mu zakonom pripadaju.

BONUS VIDEO: Otpušteni radnik kragujevačkog Vodovoda o Zakonu o agencijskom zapošljavanju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare