Foto: TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bs

Bolnice su pretrpane, u njima se leči više od 9.500 kovid pacijenata, a broj prijema i dalje je veći od broja otpusta, izjavila je danas direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ

Tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije, Jovanović je kazala da su ključne mere i dalje prekid kontakata, distanca i nošenje maske, a imunizacija koja je pred nama se pojavljuje kao spas.

Ona je podsetila da je vakcinacija već počela u nekim zemljama i da nacionalne komisije donose odluke o prioritetnim grupama.

Navela je da je cilj da se, uz primenu svih preventivnih mera, u 2021. godini dostigne nivo imuniteta „koji bi nas štitio“.

Jovanović je dodala da je u Srbiji najvažnije da Agencija za lekove da saglasnost i potvrdi da je vakcina spremna za upotrebu.

„Očekujemo da će to biti u najkraćem vremenskom periodu od pristizanja vakcine u zemlju“, navela je.

Govoreći o brzim testovima koji su se pojavili u apotekama, ona je ocenila da su oni namenjeni za upotrebu u zdravstvenim ustanovama i da gradjani ne bi trebalo da ih koriste sami. ;Istakla je da nepravilno uzimanje brisa može da dovede do greške, ali je ukazala i na mogućnost povredjivanja.

Govoreći o slavljenju porodičnih krsnih slava, povodom Nikoljdana koji je danas a predstoje takve slave u idućem periodu, Jovanović je istakla da je njihovo obeležavanje u krugu porodice od velikog značaja, „jer je to ponašanje koje nas sve štiti od infekcije“.

Kazala je da je, uz poštovanje slave i običaja, važno da se ostane u okviru porodice i da se „mešanje“ medju ljudima smanji na najmanju moguću meru.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar