Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Zbog predstojećih praznika i protivepidemijskih mera koje stupaju na snagu u nedelju, na graničnom prelazu Horgoš pojačan je priliv putnika na ulazu u našu zemlju. Od sutra dozvoljen ulazak samo ako poseduju negativan PCR test, ne stariji od 48 časova ili desetodnevni karantnin.

Pročitajte još:

Za ulazak u Srbiju na Horgošu čeka se do pola sata, ali se sa mađarske strane čeka najmanje četiri sata da bi se sa graničnog prelaza Reske izašlo iz Mađarske i stiglo do graničnog prelaza, piše RTS.

Velike su gužve i na austrijsko-mađarskoj granici i uopšte na putevima u Zapadnoj Evropi ka Srbiji jer su mnogi krenuli zbog praznika i kako bi izbegli protivepidemijske mere.

U protekla 24 sata preko Horgoša u Srbiju ušlo oko 16.000 putnika u 4.500 putničkih vozila.

Gužva je i na graničnom prelazu Tompa-Kelabija. Strani državljani koji dolaze u Srbiju oni će morati da imaju ili PCR test ne stariji od 48 sati.

Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Što se tiče naših državljana koji ulaze u Srbiju oni će morati da imaju ili negativan PCR test, ne stariji od 48 časova ili će morati u obavezan karantin.

Na graničnom prelazu policajcima će morati da pokažu test ili će posle zdravstvenog upozorenja morati da se prijave na sistem E-zdravlje i da budu narednih deset dana u karantinu. Iz tog karantina moći će da izađu u slučaju da se u Srbiji negde u lokalnom zavodu ili ovlašćenom laboratoriji testiraju pi-si-ar testom i ako budu negativni mogu da izađu iz karantina.

Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Mere ne odnosi na putnike ne one putnike koji prolaze kroz našu zemlju, za tranzit za teretni saobraćaj, ali iza one putnike u pograničnoj zoni – za građane Srbije koji rade u Mađarskoj u krugu od 30 kilometara. Oni ako imaju dokaz o tome da rade u Mađarskoj ili da imaju zemlju moći će bez PCR testa da ulaze ili izlaze.

Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Ove mere važiće na graničnim prelazima do 10. januara.

Inače, od nedelje će strancima koji dolaze u Srbiju biti dozvoljen ulazak samo ako poseduju negativan PCR, ne stariji od 48 časova.

Na graničnom prelazu Bajakovo juče je formirana kolona duga pet kilometara na ulazu iz Hrvatske u Srbiju.

Državljani Srbije koji nemaju negativan PCR test moraju u desetodnevni karantnin.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar