Foto:Nova S

Od petka je tržišna inspekcija podnela pet prekršajnih prijava protiv vlasnika pumpi koji su ograničavali prodaju derivata. Nadležni poručuju da svih vrsta goriva ima dovoljno i da nema ograničenja kupovine. Oni koji bi da naftne derivate toče van rezervoara – moraju da poštuju propise. Tačno je definisano gde i koliko se može točiti.

Točenje derivata u obične plastične flaše, bidone i burad nije dozvoljeno. Vozači u rezervoare mogu sipati koliko žele. U gepeku mogu imati i rezervu goriva, ali samo u skladu sa propisima – u dozvoljenim metalnim ili plastičnim kanisterima, piše RTS.

„Svako ko ima kanister, koji je predviđen za to, a kažem da se trenutno na tržištu Republike Srbije nalaze kanisteri veličine do 20 litara, može biti uslužen od strane prometnika. Mi nemamo propis koji kaže koliko možemo van rezervoara“, rekao je Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije.

Građanima je gorivo potrebno i za druge namene: za kosilice, čamce, a tu su i povećani zahtevi za gorivom poljoprivrednika u vreme setvenih i žetvenih radova jer nisu svima pumpe blizu.

Zato iz policije upozoravaju da to gorivo mora biti bezbedno za transport.

„U skladu sa članom 33 Pravilnika o tehničkim normativima za bezbednost od požara i eksplozija stanica za snabdevanje gorivom prevoznih sredstava u drumskom saobraćaju, manjih plovila, manjih privrednih i sportskih vazduhoplova, nije dozvoljeno punjenje prenosnih posuda tečnim naftnim gasom (TNG). Tečnim gorivom – dizelom i benzinom – mogu se puniti samo posude koje ispunjavaju uslove propisa iz oblasti hemikalija“, navode u MUP-U.

Nadležni upozoravaju da se vodi računa o količinama koje se kupuju jer je i nepropisno skladištenje krivično delo. Kontrole pokazuju da neretko takva tankovanja goriva završe i u preprodaji na crnom tržištu.

„Mi smo prošle godine negde oko 100 puta izašli na teren, zajedno sa pripadnicima MUP-a. Svugde u svim tim situacijama se radilo o tome da je neko negde skladištio određene količine derivata neovlašćeno“, kaže Slaviša Petković. U našoj zemlji rade 1.563 benzinske pumpe i one moraju da imaju licencu. A kontrole nadležnih tržišnih inspekcija se nastavljaju.

Bonus video: Vučić – Imamo svega dovoljno, ne nasedajte na dezinformacije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare