Benzinska pumpa NIS
Benzinska pumpa NIS Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pred građanima Srbije su dva puta od 14. marta: prvi je onaj kojim će Vlada ukuniti zamrzavanje cena hrane i goriva i kada će nas dočekati ozbiljno poskupljenje; drugi put je onaj kojim se ređe ide, ali koji će najverovatnije zbog izbora biti izabran – cena goriva će veštački biti održavana do nivoa koji će biti prihvatljiv pred aprilske izbore.

Još u februaru doneta je Uredba kojom je ograničena cena pojedinih namirnica, ali i energenata poput benzina i dizela. Odluka važi do 14. marta nako čega Vlada mora da odluči – cena će biti kako kaže tržište ili sledi nova uredba koja će doneti nova ograničenja.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je u izjavi za Nova.rs da goriva ima više nego dovoljno, ali da je problem logistika.

„Goriva ima koliko god želite, ali je logistički nemoguće da stigne do benzinskih stanica tempom koji se prodaje. Proizvodnja i uvoz se obavljaju punim kapacitetom, ali niko nema te kapacitete da trostruke količine goriva doveze u realnom vremenu“, rekao je kratko Mićović.

Profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Goran Radosavljević kaže za Nova.rs da očekuje da će nakon 14. marta biti produžena odluka o ograničenju cene goriva. On tvrdi da to očekuje najmanje do izbora, koji su zakazani za 3. april.

„Vlada će do izbora držati cene do određenog nivoa, videćemo da li će to biti ova trenutna cena ili će biti korigovana. U svakom slučaju, mislim da će produžiti ovu Uredbu do izbora. Sa druge strane, postoji opcija da oni odmrznu cenu, što bi verovatno dovelo do cene dizela od najmanje 200 dinara. Dizel je poskupeo i na svetskom tržištu, pa je očekivano da njegova cena raste i u našoj zemlji“, kaže Radosavljević.

On kaže da je ključan razlog ovakvog predviđanja zato što slede izbori i podvlači da vlast ne želi društvene tenzije, ali da ovakva politika može da ima ozbiljne posledice po vlasnike pumpi.

Goran Radosavljević Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Postavlja se pitanje koliko dugo će pumpe ovako moći da rade, prosto imaće gubitke. Cena goriva će samo da raste, nakon se može desiti i nestašica zbog čega će vlasnici biti prinuđeni da zatvore pumpe. Takvim tempom, možda će im biti isplativije da zatvore stanice. Dakle, ukoliko se bude zadržavala ovakva cena i u narednih mesec dana, manji vlasnici će imati ogromnih problema”, zaključuje naš sagovornik.

Ekonomista Dušan Nikezić rekao je za Nova.rs da je gotovo izvesno da će da će Vlada produžiti ograničenje do izbora, nakon kojih planiraju da povećaju sve cene.

„Gotovo je izvesno da će Vlada produžiti ograničenje do izbora, nakon kojih planiraju da povećaju sve cene: i hrane i struje i gasa i goriva, što će dovesti do značajnog rasta inflacije i daljeg smanjenja plata i penzija“, kaže Nikezić za Nova.rs i dodaje:

Dušan Nikezić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ne postoji nijedan razlog za nestašice goriva i hrane, bilo gde u Srbiji. Srbija ima sopstvenu proizvodnju i preradu nafte, imamo rezerve i imamo mogućnost da je uvezemo od bilo kog proizvođača nafte, pošto ni zemlje OPEK-a nisu povećale proizvodnju pošto nema nestašice na globalnom nivou“, naglašava Nikezić.

On podvlači da nije jasno ni šta se desilo sa strateškim rezervama nafte i gasa.

„Ovde se radi ili o veštačkom stvaraju panike ili je ova vlast potpuno nesposobna da vodi zemlju. Drugog objašnjenja nema“, zaključuje naš sagovornik.

Bonus video: Beograđani ne brinu za gorivo, ali ipak pune rezervoare do vrha

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare