Vučković: Veliki broj radnika se žali da radi na crno

Biznis 28. dec. 202020:49
Podeli:
Foto:N1

Tokom krize izazvane epidemijom koronavirusa eksperti su upozoravali da je pomoć države odlagala talas otkaza, koji je prema njihovim prognozama moguć početkom 2021.

„Trenutna situacija je problematična jer se veliki broj radnika žali da radi na crno, a deo njih tvrdi da su morali da vraćaju poslodavcima deo minimalca koji je država dala, a najveće probleme imaju radnici u turizmu i ugostiteljstvu. Radnici nam se žale da su u takvoj situaciju da ne znaju šta da rade, a isto tako ne znaju ni poslodavci. Na primer, bilo je situacija gde poslodavci nisu imali novca da plate zaposlene pa su oni svesno ostajali da rade u nadi da će se situacija poboljšati“, rekao je za Infobiz Miloš Vučković, urednik portala Radnik.rs, putem kojeg radnici prijavljuju probleme sa poslodavcima.

Dodaje i da je bilo i primera gde se postigao i neki kompromis da radnici rade i nakon finansijske pomoći dok se situacija ne stabilizuje.

„Nailazili smo i na primere gde poslodavci nisu baš najkorektniji, pa su radnicima poturili da potpisuju ugovore o sporazumnom raskidu ugovora, gde ostaju bez svih beneficija, a s tim se najčešće susretale žene i to u ugostiteljstvu ili slično“, rekao je Vučković.

Prema anketi o radnoj snazi nezaposlenost u Srbiji je 9 odsto, a oko 9 odsto njih uopšte ne traži posao, što ukazuje da je nazaposlenost veća od one koja nam se pokazuje, smatra Vučković.

Kada je u pitanju rad inspekcije i prava radnika, Vučković navodi da inspekcija može da reši neke probleme koji su najočigledniji, kao što su neisplaćena zarada, prekovremeno vreme, a sve preko toga, kao recimo mobing je za sudski proces.

Komentari

Vaš komentar