Tatjana Matić Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da je u Srbiji od marta zbog epidemije koronavirusa u turističkim agencijama posao izgubilo 1.525 ljudi.

Pored gradskih hotela najviše su pogođene turističke agencije, rekla je Tatjana Matić za RTS.

„Turističke agencije su najviše pogođene. Posao su izgubili ljudi koji su prijavljeni i na određeno i na neodređeno vreme ili na ugovor. Tome je doprinela činjenica da je organizacija putovanja zamrla u ovoj godini“, kazala je Matić.

Ona je rekla da je u 2020. godini država „samo turističkim agencijama dala milijardu i osamsto miliona dinara u cilju pomoći“.

Upitana kako će izgledati zimska sezona tokom epidemije koronavirusa, ministarka je rekla da će turističke inspekcije zajedno sa sanitarnom inspekcijom obilaziti ugostiteljske objekte i skijališta u Srbiji.

Napomenula je da su samo prošlog vikenda izvršena 44 turistička nadzora, 52 sanitarna i da je napisano 17 kazni.

Dodala je da je posebna pažnja usmerena na polaznim stanicama skijališta, i da je za to zaduženo Javno preduzeće Skijališta Srbije.

„Javno preduzeće Skijališta Srbije oduzma ski-pasove na mestima gde se ne poštuju propisane mere za suzbijanje koronavirusa. Najveći problem su polazne stanice i ugostiteljski objekti na samim stazama. Resorno ministarstvo je donelo odluku da se u tim mestima hrana i piće ne služi unutar objekta, već samo spolja“, kazala je ona.

Dodala je da se stabilnija situacija u turizmu očekuje na leto 2021. godine.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar