Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/N1/Nova.rs

Petak 13. novembar 2020. godine s pravom se može nazvati "crni petak" kada su pitanju nesreće radnika. Za samo jedan dan zabeležena su dva slučaja: prvi se desio u jutarnjim časovima kada je u hangaru "Jat tehnike" pronađen mrtav muškarac, koga lekari Hitne pomoći nisu uspeli da reanimiraju. Njemu je prema nezvaničnim informacijama pozlilo. U drugoj nesreći koja se dogodila u prepodnevnim časovima, radnik je pao sa mosta za prevoz uglja u elektrani sa visine 35 metara na sličan most visine 25 metara. On je kolima Hitne pomoći prebačen na VMA. Ova dva incidenta su ponovo pokrenula temu o bezbednosti radnika na radu.

Prema nekom pravilu najviše stradalih je među građevinskim radnicima. Od ukidanja vanrednog stanja zbog koronavirusa zabeležen jeveliki broj povređenih, ali i poginulih radnika. U poslednjih mesec dana medijski je bio propraćen slučaj pogibije građevinca Aleksandra Pavlovića (28)  8. oktobra ove godine na uglu ulica Stanoja Glavaša i Kneza Danila, u centru Beograda, kada ga je zatrpala zemlja. Nesreća je šokirala čitavu javnost nakon što je otkriveno da je Pavlović nastradao kada je upao u rupu dubine tri metara, u koju je posle samo nekoliko trenutaka, njegov kolega na bageru, istresao zemlju kako bi rupu zatrpao.

Prema statističkim podacima, od početka godine u raznim nesrećama na gradilištima u Srbiji poginulo je više od 20 radnika, dok ih je preko 750 ostalo sa trajnim invaliditetom zbog povreda.

„Građevinskim poslom se danas mahom bave oni koji za to nisu stručni. To su takozvani podizvođači. Jednom smo došli čak do šestog nivoa podizvođača, što se dešava kada investitori krenu da skupljaju ljude s ulice, koji su nezaposleni u svojim strukama. Bilo da je reč o advokatima, lekarima, pekarima… S druge strane, do tragedija dolazi i zbog toga što na gradilištima ne postoje zadužene osobe za bezbednost radnika, već jedna osoba obilazi i kontroliše deset gradilišta, što je bio i slučaj sa jučerašnjom nesrećom”, izjavio je povodom ovog slučaja u oktobru Saša Torlaković, predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva u Srbiji, u razgovoru za portal Nova.rs.

On je takođe u toj izjavi rekao i da se najviše pogibija događa na iskopima i na skelama i ukazao na još jedan ogroman problem, koji je do javnosti dospeo kada su se gradili stanovi za policiju i vojsku.

“Zadnjih godina su migranti počeli da rade na gradilištima. Evo vam primer, kada su se gradili stanovi za policiju i vojsku, radili su radnici iz Turske koji niti su bili prijavljeni ovde, niti su imali boravišnu vizu, nemaju prijavu boravka. Tada sam se pitao, gde ti ljude spavaju, o čemu se tu zapravo radi”.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Drugi slučaj koji je medijski odjeknuo bila je nesreća u kojoj je jedan radnik fabrike „Krušik“ u Valjevu poginuo, a drugi povređen u eksploziji. U nesreći je stradao inženjer Miroslav Jovanović.

Tragedija se dogodila 2. novembra oko 11 časova, kada je tokom realizacije redovnih zadataka Holding kompanije “Krušik” Valjevo, na bojevoj glavi za protivoklopnu raketu, na poligonu Begove Vode u selu Zlatarić kod Valjeva, došlo do eksplozije od koje je poginuo radnik “Krušika” Miroslav Jovanović, a povređen je radnik M.P. koji je učestvovao u opitovanju.

Tri dana kasnije u Nišu je stradao još jedan građevinski radnik. Slavko G. (65) preminuo je u Kliničkom centru u Nišu od posledica povreda koje je zadobio nakon što je pao sa prvog sprata zgrade. Nesreća se dogodila na gradilištu preduzeća u Nišu, kada je radnik Slavko G. (65) pao sa prvog sprata zgrade i zadobio teške telesne povrede opasne po život. On je prevezen u bolnicu, ali je uprkos naporima lekara, preminuo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar