Foto: N1

Televiziji N1 javilo se više radnika Elektroprivrede Srbije koji navode da su suočeni sa pritiscima da promene kablovskog operatora u svojim domovima i da ukoliko su korisnici usluga SBB-a pređu na mrežu državnog kablovskog operatora.

Ekonomista Milojko Arsić navodi da postoji sumnja da se takvim načinom prodaje narušava ravnopravnost učesnika u tržišnoj utakmici, dok advokat Ivan Ninić kaže da je reč o pritisku kojim se krši Zakon o obligacionim odnosima.

Radnik Elektroprivrede Srbije koji je insistirao na zaštiti identiteta dostavio je televiziji N1 ovu tabelu koja, kako nam je rekao, kruži u različitim sektorima EPS-a, i služi za popisivanje ko je od zaposlenih korisnik MTS-a, a ko SBB-a – sve posebnom kolonom u koju se upisuje vreme do isticanja ugovora sa SBB-om.

Foto: N1

Sagovornik N1 iz EPS-a navodi da postoji pritisak rukovodstva i Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije i zbog toga je tražio da njegova tonska izjava koju N1 poseduje, bude objavljena samo u vidu citata.

„Nadređeni je anketirao zaposlene do kad imaju SBB, ko ima SBB, da posle isteka ugovora pređu na MTS. MTS daje 12 meseci besplatno i onda još dva meseca dotira Elektroprivreda, što je apsurd“, naveo je.

Kako je naveo dotični zaposleni Elektroprivrede, pritisak se odvija preko Sindikata radnika EPS-a. Zbog toga je N1 poslao pitanja o saznanjima koja ima i rukovodstvu Elektroprivrede Srbije i Sindikatu radnika EPS-a, međutim nikakav odgovor nismo dobili ni dan posle upućenog zahteva.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić kaže da, ukoliko se ispostavi da su navodi tačni, onda je reč o školskom primeru nelojalne konkurencije gde se jedan učesnik u tržišnoj utakmici koristi nedozvoljenim sredstvima protiv drugog.

„Očigledno da se radi o nekoj vrsti pritiska na građane kojim se narušava konkurencija i mislim da bi tako nešto trebalo da bude predmet žalbe pred Komisijom za zaštitu konkurencije. Naravno, ako postoje odgovarajući dokazi, jer je postojanje konkurencije neophodno da bi postojali kvalitetni sadržaji i da bi se televizije nadmetale“, navodi prof. Arsić.

Advokat Ivan Ninić navodi da u slučaju pritiska na radnike EPS-a da promene kablovskog operatora treba pratiti da li će zaposleni trpeti bilo kakve posledice u pogledu radno-pravnih odnosa jer oni, kako kaže, nisu dužni da prihvate ponudu koja im je data.

Foto: N1

„Sloboda ugovaranja ne bi smela da se dovodi u pitanje i svaka vrsta prinude i pritiska kod zaključenja obligacionih odnosa i ovakvih ugovora je nedopuštena po Zakonu o obligacionim odnosima i takvi ugovori su sami po sebi pravno ništavi, ne proizvode pravno dejstvo. Vidimo da Sindikat biva produžena ruka vlasti što je tipično za Sindikat EPS-a koji gleda da održi svoj uticaj koji ima u u političkom smislu, jer je u Lazarevcu nastupio na izborima kao grupa građana“, ističe Ninić.

Tokom oktobra i društvene mreže su brujale o tome da se u EPS-u, ali i u javnoj upravi odvija pritisak na zaposlene da promene kablovskog operatora u svojim domovima. Takve informacije dolazile su iz Novog Sada, Vrbasa, Pančeva i drugih gradova. N1 je već izveštavao o sumnji na funkcionersko agitovanje u Plandištu pošto se u javnosti pojavio dokument koji ukazuje na to.

SBB je deo United Grupe, u okviru koje posluju N1 i Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare