Foto: Shutterstock

Predstavnici Vlade predložili su danas da se povećanje minimalne cene rada kreće u rasponu od četiri do šest odsto. U Uniji poslodavaca Srbije ističu da će "sa punom pažnjom razmotriti ovaj predlog, sa spremnošću za kompromis, ali ne po svaku cenu i ne na način koji bi ugrozio normalno poslovanje preduzeća".

„Unija poslodavaca Srbije pristupila je pregovorima o minimalnoj ceni rada sa željom da se dođe do održivog rešenja, koje će uvažiti razumljivu želju Sindikata da se zarada poveća, ali i realnu situaciju u privredi koja se našla na udaru pandemije kovida 19. Pregovore nastavljamo u dobroj volji da se dođe do komromisa, ali i sa jasnim stavom da je neprihvatljiv svaki dogovor koji bi doveo u pitanje poslovanje preduzeća, ugrozio radna mesta i samim tim obesmislio pregovore koji imaju za cilj poboljšanje položaja zaposlenih“, navodi Unija poslodavaca.

Predstavnici Sindikata pregovore su započeli sa zahtevom za povećanje minimalne cene rada na 37.000 dinara.

To je, iz ugla poslodavaca – neprihvatljivo.

„Podsećamo da je u istraživanju koje je sprovela Unija poslodavaca uoči razgovora o ceni rada, čak 85 odsto preduzeća ocenilo da nema prostora za bilo kakvo povećanje minimalca, zbog krize u poslovanju koju je izazvala aktuelna pandemija. Unija poslodavaca smatra da je moguće povećanje minimalne cene rada do šest odsto, koliko iznosi očekivani rast bruto društvenog proizvoda u 2021. godini, uz uslov da se kroz dodatne mere olakša poslovanje preduzeća“, navodi Unija.

Te dodatne mere su povećanje neporezivog dela zarade sa 16.000  na 19.000 dinara, kao i smanjenje poreza i doprinosa na zarade.

„Unija je uverena da bi ovakvo povećanje doprinelo poboljšanju statusa zaposlenih, ali na način da poslovanje preduzeća ne bude dovodeno u pitanje, samim tim ni radna mesa zaposlenih čija prava na ovaj način štitimo“, kaže Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavca Srbije i učesnik u ovim pregovorima.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare